Песните в албума:

1. Eko Eko Azarak
2. We Live
3. Flower Of Evil aka Malfiore
4. Another Perfect Day?
5. The Sun Has Turned To Black
6. Saturn's Children
Electric Wizard
We Live
Година: 2004
Лейбъл: Rise Above
Държава: Англия
http://www.riseaboverecords.com/electricwizard
Като човек, който тепърва се докосва до творчеството на Electric Wizard може да дам малко по-висока оценка на последния им дългосвирещ удар, We Live. Смяна на ритъм секцията, смяна на звученето - това определено се отразява на музиката. След като Mark Greening и Bagshaw си заминаха, за да сформират Ramesses, фронтменът Jus Oborn престрои 'магьосника' наново с китаристката Liz Buckingham (Sourvein), барабаниста Justin Greaves и басиста Rob Al-Issa.

За повечето стари фенове на бандата, Electric Wizard като много други са залязващо явление, мнозина отрекоха We Live, сравнявайки го с титаничния Dopethrone, явно недостежим. Според масата бандата с всеки албум се представя все по-зле, а тази смяна на почти целия състав допълнително подразни. Каквото и да говорят хората, аз не мога да си кривя душата и да се водя по чуждите приказки. Нека на всички да е ясно: Electric Wizard отново са тук, а последното им отроче е смазващ дуум шедьовър! Бавни, монотонни мелодии, мачкащи, всепоглъщащи рифове, разливащи се навсякъде... А звученето... толкова примамливо, че не ти стига и ти се иска още и още!

Още с първите тонове на Eko Eko Azarak бях прикован на място, а вниманието ми изцяло привлечено. Разтеглени вокали, задържащи дълго тоновете на фона на изключително бавни и ниски рифове, примесени с блус сола. Тази специфична китара, наподобяваща уа-уа ефект, чуваща се почти навсякъде в албума, допринася за цялостното изграждане на уникалния звук в We Live. След кратък диалог, изрязан от някой стар криминален филм ни застига едноименната песен, която веднага прави впечатление с втежнените ревящи вокали. Лириките в тавата не са нещо наистина впечатляващо - семпли и леко оскъдни, перфектно пасващи на цялостната звукова картина. Flower Of Evil aka Malfiore преполовява албума - тук отново се усеща промяна във вокалите, а парчето като цяло е по-оплаквателно и тъжно. За разнообразието се грижи Another Perfect Day? - в първата си част много по-мощна и бърза от останалите, с рязко забавяне на темпото и промяна в мелодията в средата. Мощни, режещи, ниски, мажещи, плътни рифове звучат в едно с чисти китари... същото невероятно звучене и в The Sun Has Turned To Black - другото парче от пъзела We Live, без което крайният резултат нямаше да е същият. Така стигаме до затварящата Saturn's Children - една от най-добрите песни на Electric Wizard в цялото им творчество! Вокалите тук са подплатени с ехо, а темпото - още по-бавно. В края парчето се превръща в една спокойна, отпускаща психеделия - един чудесен финал на един прекрасен албум!

Ако още не сте се запознали с творчеството на Electric Wizard, то We Live е подходящ момент, както и всеки от предните албуми беше - всеки със собствено и индивидуално усещане и атмосфера. Бавен, смазващ, великолепен, (за някои може би дори потискащ) дуум/стоунър метъл - един от фаворитите ми за 2004 година.
Напомня на: Ufomammut, Warhorse
Оценка: 12345
коментари [1] 
 
 
© 2003 Booze Project :: An eye for an eye makes the whole world blind.
Gandhi