Песните в албума:

1. Trans Balkan Express
2. Gutsul Electro
3. Dolia
4. Tixi Rock
5. Chupino
6. Munteanul 2000
7. Money Boney
8. Sirtaki On Mars
9. Taras
10. Magic Mamaliga
11. Chachak
12. Drimb'n Bass
13. Cuccoo Dub
14. Space Hora Dub
OMFO
Trans Balkan Express
Година: 2004
Лейбъл: Essay Recordings
Държава: Холандия
http://rawknroll.net
След като за една седмица изслушах над 10 пъти диска на OMFO, знам със сигурност, че вече имам ново музикално пристрастие – личността на Герман Попов. Аз си ги обичам тези музикални пристрастия, дето си ги следя като вярно куче, албум след албум. А самият той има живот, толкова невероятен, че чак звучи като приказка. Напуснал Украйна през 1989, той се установява в Амстердам, където активно участвува в различни музикални проекти, довели и до първия солов, през 1994. Колекционер на дървени инструменти от републиките на СССР, експериментатор с различни звуци, пътешественик по света, изкарващ прехраната си като DJ или продавач на мебели, страхотно надарен певец в областта на високите тонове, издал безброй музикални проекти, включая и работа с феноменалната певица Sainkho от република Тува... всичко това пак е той. Нещо ме жегна в това всичко, и сякаш напасна картината в главата ми.А тя беше доста разбъркана, след първото прослушване на диска. Самата обложка ме стресна, едно семпло каренце, от тия, дето ги продават бабите и според легендите, чужденците се избивали да ги купуват.

Пуснах диска и паднах. Trans Balkan Express беше кавър на Kraftwerk, изпълнен с гайда, съчетана с шумове от влак и оригиналният ритъм на песента. Скоро дойде и Gutsul Electro, съчетала дъб музика с нашенско хоро. Dolia заби направо в Ориента, с един забавен апашки текст на руски, за съдбата на крадците, съчетан с маанета до небето. Tixi Rock започва като гаражен рок от 60-те, за да продължи като синти електронна музика. Chupino е смесица от наше, родно хоро, с електронен ритъм. И така до края на албума, мешавица от румънска фолклорна музика, дъб, реге, електроника, балкански ритми, църковни песнопения, на моменти се усещаше и оня страхотен звук на ресторантското диско от 80те. Толкова е шантаво, че само превърташ от песен на песен и ахкаш! Как е могъл да го направи, защо го е направил, и кое точно го е вдъхновило... абе, откъде ще знаем!!!?? Тук модернизмът се сблъсква и смесва с традиционния фолк, видян през призмата на едно по-различно съзнание. Както говорят злите езици, не е минало и без екзотичният абсент, размътил не една или две глави. А тука са се пили литри и това е сигурно.

Абсентът е страхотна подправка за доста неща от живота, ама хайде, тук в България е скъп и може и без него. Но без музиката на OMFO (Our Man From Odessa) трудно може да мине един любопитен фен на "различната музика".
Напомня на: дъб, електронна музика, балкански фолк, експериментална музика, реге
Оценка: 12345
коментари [1] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Средата между двете крайности - страхливостта и дързостта, се заема от храбростта.
Санчо Панса ("Дон Кихот" - Мигел де Сервантес)