Песните в албума:

1. Even Less
2. Slave Called Shiver
3. Shesmovedon
4. Last Chance to Evacuate Planet Earth...
5. Lightbulb Sun
6. Russia On Ice
7. Where We Would Be
8. Hatesong
9. Stop Swimming
10. Voyage 34
11. Signify
Porcupine Tree
Warszawa
Година: 2004
Лейбъл: Transmission 2.1
Държава: Англия
http://www.porcupinetree.com
Новото издание на Porcupine Tree е записано в полско радио във Варшава по време на турнето им през 2001 година в подкрепа на албума Lightbulb Sun. За постигнането на магическата атмосфера са спомогнали и полските фенове, впечатлили много и самите музиканти, а концерта е един от най-добрите в кариерата им според собствените им думи. Записът се оказва последен за барабаниста Chris Maitland, чието място се заменя от ударната машина Gavin Harrison.

Ако досега не сте се сблъсквали с творчеството на Porcupine Tree – това е прекрасна възможност за Вас. Въпреки, че вече е лепнат етикет към музиката им – Прогресив Рок. На мен ми е трудно да ги приема за точно такава група. Въпреки безупречното владеене на инструментите, никога няма да чуете самоцелни инструментални проблясъци на някои от тях. Общото с Прогресива, според мен, идва от неочакваното и нестандартно развитие на песните им. Представете си Алтернативен рок, Блус, силно присъствие на акустичните китари, меланхолични, минималистични или спокойни пасажи излизащи изпод пръстите на Richard Barbieri (клавири), емблематичен вокал, независимо дали ще го харесвате или не, няма как да го сбъркате по-нататък, асоциации с Pink Floyd и изобщо отвореност към всякакви влияния, а в последните им две студийни издания (In Absentia, Futile EP) осезаемо втвърдяване на музиката им. Песни от тях обаче в сега резглеждания концерт не присъстват.

Концертът започва с две песни от албума Stupid Dream – красивата и оптимистична Еven Less и напористата Slave Called Shiver. Следват шест последователни парчета от акцента в представлението - Lightbulb Sun. Прекрасно изсвирени, някои от които с леко променени или удължени аранжименти, от което печели единствено Музиката. Смятах за излишно, но все пак ще спомена – звукът е перфектен, уловил “живата тръпка”, която всеки любител на концертните албуми ще оцени . След песните от Lightbulb Sun следва отново песен от Stupid Dream – Stop Swimming. Потресаващо красива композиция, навяваща асоциации с Radiohead и Coldplay, koято и разбираме, че е една от любимите на фронтмента, лидер, главен композитор, текстописец и прочие – Steve Wilson. Следва нарко-хипнотитичното пътуване с Voyage 34 – истински бисер. Довиждане на публиката, последвано от излизане на бис, забиване на едноименния инструментал от албума Signify - окончателен завършек на тези поглъщащи почти 80 мин.

Надявам се, тази нетолкова популярна в нас група да си спечели още нови фенове, защото го заслужава с музиката си. А старите такива, които обичат и концертните албуми задължително да го чуят и със сигурност няма да съжаляват.
Напомня на: Porcupine Tree, Pink Floyd
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Основното нещо, което трябва да знаеш, е кога си преебан. Тогава трябва да се измъкнеш от лайната, да избършеш задника си и да започнеш отновo
Lemmy Kilmister (Motorhead)