Песните в албума:

1. Gas Giant - Too Stoned
2. Bad Wizard - So Bad
3. Clutch - Willie Nelson
4. Nebula - The Void
5. Hidden Hand - Falconstone
6. Unida - Left Us To Mold
7. Orange Goblin - No Law
8. Suplecs - Cities Of the Dead
9. Hign On Fire - To Cross the Bridge
10. Sea Of Green - High For the Ride
11. The Formula - Hello To Oblivion
12. Corrosion Of Conformity - It Is That Way
13. Mystick Krewe Of Clearlight - Ride Out
14. Bottom - NADAsoul
Various Artists
High Volume: The Stoner Rock Collection
Година: 2004
Лейбъл: High Times Records
Държава: САЩ
http://www.hightimesrecords.net/highvolume
Компилацията High Volume: The Stoner Rock Collection е идеална за новаците в този стил. 14 композиции, обхващащи достатъчно широк диапазон от музикални разновидности, да покажат, че стоунър рокът не е просто стандартни Сабатски рифове примесени с опиати. От друга страна, за почитателите на тази музика, този "пакет" от парчета е един страхотен подарък!

Компилацията откриват не кой да е, ами датските, сайкъделик рок гиганти Gas Giant с разбиващата тежка психеделия Too Stoned от албума Pleasant Journey In Heavy Tunes. Bad Wizzard продължават в подобна посока с тяхното седемдесетарско звучене, но доста по-втежнено и по-забързано. Clutch присъстват с типична песен за техния high energy хеви рок. Постепенно се връщаме към сайкъделик звученето с The Void на Nebula - песен с жестоко интро от космични звуци. Веднага след тях забива новата банда на дуум кръстника Wino, The Hidden Hand с песента Falconstone. От дуум валяка минаваме на вратотрошачката Left Us To Mold на новата банда на John Garcia (Kyuss), Unida. Следват британските стоунър ветерани Orange Goblin, които от The Big Black насам не могат да впечатлят с почти нищо запомнящо се и отличаващо се, както и един невероятен инструментал на фъз диваците Suplecs.

И така, за да стигнем до моя личен фаворит (заедно с откриващата на Gas Giant) - To Cross The Bridge на дуум бандата High On Fire. Ей това наричам риф-вратотрошач! Определено се усеща напредък от The Art Of Self Defense (2001) насам! Невероятно мощни и завладяващи вокали, страхотно звучене!

Следват Sea Of Green и инструменталът на The Formula - и двете в стила на Nebula. Corrosion Of Conformity влизат в компилацията с изключително дуум блус парче в стила на The Hidden Hand. И отново инструментал, този път на неотразимите Mystick Krewe Of Clearlight. Интересното при тях е използването на хамънд орган, което веднага ги доближава до Spiritual Beggars. И стигаме до финала, където съм приятно изненадан от изцяло женското трио Bottom с песента им NADAsoul - третият ми фаворит в тавата. Крещящи, мощни вокали на фона на ниски и стържещи китари и бас - това може да се хареса и на хардкор феновете, въпреки че не е особено бързо.

Абсолютното разнообразие под формата на 14 тресни, събрани под общото име, за общото благо! This is the way stoner bands say "high!"
Напомня на: stoner rock, cosmic doom, riff rock, psychedelic rock
Оценка: 12345
коментари [1] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Ira furor brevis est!
[Гневът е краткотрайна лудост]