LIVE REPORT

The Exploited, Piranha, Fly The Flag, Van Cock

Кой не знае The Wrong Bar, кой не е чувал за него? Кеф ти музичка, кеф ти биричка, кеф ти шкембенце! И така вече 10 години! Именно по този повод създателите на The Wrong Bar решават да ни зарадват осен с вкусна храна и хладни напитки и с концерт по повод своята десета годишнина. Обаче не просто с концерт, ами с концерт на The Exploited!

Кой не знае The Exploited, кой не е чувал за тях? И все пак, ако някой през последниите 44 години е живял в Северна Корея или пък е тотален олигофрен, може и да не знае, че The Exploited са отвъд култово име за втората вълна на британската пънк сцена. Сериозно: възможно ли е да съществува някой, който не знае кои са The Exploited?!

Датата е 8 май, а мястото е Арена София: позабравеният, неизползван по предназначение и явно вече преименуван колодрум, намиращ се зад стадиона, собственост на не знам на вече кое от всичките ЦСКА-та в Борисовата градина.

Обаче, освен The Exploited, организаторите явно са решили да ни спретнат своеобразен еднодневен мини фестивал, поканвайки преди пънк легендите, по ред на номерата да излязат родните Van Cock, Fly The Flag и Piranha. И изборът на банди от българска страна е повече от подходящ!

Първи на сцената се появяват Van Cock, които започват точно в 19:01 вечерта – минута, след официално обявеното начало на събитието. По това време публиката е все още рехава, но за сметка на това изключително шарена: хора от всякаъв пол и възраст, някои носещи фланелки на банди, други – облечени като за дъждовно време, трети: в оскъдно парти облекло, изобщо който както, откъдето, каквото..., всеки е дошъл да се забавлява! От сцената Van Cock раздават щедро своя рокенрол, който няма претенции за каквото и да било, и според мен така трябва да бъде всяка рокенрол музика. Длъжен съм да отбележа, че лекият рокабили нюанс в музиката им бая ми допадна. В една от паузите между парчетата Van Cock казват нещо в посока публиката да го гивитъпнем за 10 години Wrong Fest, вместо 10 години The Wrong Bar, ама ко да се прави…

Fly The Flag започват малко преди 19:50 с лек фалстарт: микрофонът на вокалиста не бачка, но нещата бързо биват поправени. Иначе групата свири типичен мелодичен пънк, бравос! Онова, което казаха, е, че сефте излизат на открита сцена: честито, Fly The Flag! Наблюдавам сета им с уважение и любопитство, и може би, защото съм Iron Maiden фен, и съзнанието ми е клиширано, но гледайки и слушайки, си помислям „Абе щеше да е яко да развеете някакъв флаг...”. Благодарности, цунки, али-бали, и Fly The Flag се оттеглят.

И застъпва кой?! Piranha… Който знае – знае, който не знае – не съм аз човекът да го уча кои са Piranha. Мога единствено да кажа, че независимо дали свирят на скейт рампата в Grindhouse, дали са в малката или голямата зала на Mixtape 5, дали са на голямата открита сцена на Arena Sofia, или където и да са, тия пичове просто навсякъде се чувстват у дома си, защото практикуват най-важното нещо: свирят с кеф и се забавляват, докато го правят! Няколко неща от сета на Piranha, които ми направиха впечатление: неведнъж в паузите между песните Skinny J (aka Shutta) благодари на цялата публика и помоли за разбиране да бъде извинен, че не е тъй енергичен, но все пак е само на 25 (което не е като на 15, и, което, си е шибан факт, че е така); направиха топ кавър на The Cranberries (Salvation), даже в един момент покрай мен мина човек, клатещ глава и движещ ръцете си в жест, тип “Леле! Лелеее!!!”, който човек директно се заби в погото; пак от сцената Skinny J се изивни на Преслав от Плевен, задето (не запомних през коя година) му е счупил Балканчето, както и отправи специален поздрав за Чолака от Gravity Co. Генерално: съветвам където и когато имате възможност, ходете и да гледайте Piranha на живо, защото са супер, точка.

Крайно неизненадващо, след Piranha, на сцената излизат The Exploited. И, понеже не веднъж през тяхната 40+ годишна кариера са казвани и писани не едно и две неща за техни концерти, аз мога просто да споделя, че като гледах Wattie какво присъствие има на сцената, и че щом все още е жив, си обясних защо в редица държави пенсионната възраст за мъжете не е под 65. Трудно ми е, обаче, да си представя какво ще го правят, ако реши след няколко години да се върне в училище! Групата звучеше изключително стегнато, мина през парчета от повечето си албуми, и завърши със Sex & Violence, по време на която традициионно казаха, който иска, да се качи на сцената, и да пее заедно с тях. Мога да обобщя, че Бат’ Ванку остана много доволен от тоз концерт, чак мина през погуту, да ходи, да пее най-отпред, въобщееее: punk’s not dead! Разбира се, този репортаж щеше да изглежда като платена публикация, ако не се отчете, че не само Fly The Flag имаха проблеми с микрофона си в началото: проблеми със звука имаше на няколко пъти и по време на изпълнението на The Exploited до степен, че в един момент Wattie си биеше микрофона в канчето, в друг викаше „Фок! Гита ин да монита!”, ноооооо, уважаеми читатели, това са рисковете на живото предаване, и смятам, че могат да бъдат простени, защото цялостното преживяване от празничната вечер беше страхотно!

След подобен концерт, единствено отново да се каже на The Wrong Bar „Честит юбилей!” и едно голямо „Благодаря за усилията!”, всичко останало ще бъде недостатъчно. The Wrong Bar, честит юбилей и благодаря за усилията!
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Когато един мъж се обърне назад, той трябва да е горд с целия си живот. Не само с годините на титли и победи...
Лутър "Шарк" Лавей (Any Given Sunday)