Vader

Пионерите на полския детметъл Vader ще посетят България на 20 юли. Докато броим дните до това голямо за екстремната сцена събития си поговорихме малко с приветливия вокал на квартета Peter.

RR: Здравейте. Първо да ви благодарим за това, че ще ни посетите в края на юли. В България за пръв път ще се провежда детмтъл концерт на такова равнище.

Oт доста време обмисляхме идеята за концерт във вашата страна, но нямаше желаещи да го организират. В един момент имахме контакти с трима промоутъри, но в крайна сметка всички се отказаха. За радост агенция О. Ч. З. се зае с организацията и ето ни при вас. Не си спомням дали някога сме свирили в България, но като че ли това ще е първият ни концерт при вас.

RR: Какво очаквате от тукашното шоу. По-различни ли са феновете в Източна Европа от тези в останалата част на света?

Като че ли са по- гладни за такъв вид музика. Сам казваш, че това е първият подобен концерт, затова за нас удоволствието е двойно по - голамо, че именно Vader има възможността да представи този вид музика на Балканския полуостров. Публиката си прилича малко с тази в нашата страна - луда, дава всичко от себе си и преди всичко е прегладняла за музика. А Vader обича да свири за истински маниаци. Надявам се, че няма да ви разочароваме. Какво очакваме ли?
Як купон, як концерт - Forever!
United!!!!

RR: А ние какво да очакваме от вас. Колко време ще продължи шоуто? Какво общо взето включва един концерт на Vader?

Това не мога да издам, всеки концерт на Вейдър е една Мистерия, която няма свое подобие. Всичко зависи от техническите условия, от настроението ни, от сцената, от клуба. Въпреки всичко като Vader винаги свирим на пълни обороти, свирим за хората.

RR: Колко хора очаквате и пред колко бихте желали да свирите?

О, този въпрос не е за нас. Никога не гледаме по този начин, ние не сме рок- звезди. Би било прекрасно ако залата е пълна, но това не зависи от нас. Ще се зарадваме на всякаква посещаемост, дано някой да дойде

RR: Различен ли е един концерт на Vader пред публика, пред която свирите за първи път и такава, която е обичайна спирка на ваше турне?

Различно е. В началото маниаците не знаят как да ни приемат. Познават нашите песни от записите, а в един момент Вейдър стои пред тях и е на една ръка разстояние. Навярно за всички наши фенове е един вид изненада, че на концерти звучим толкова тежко. Хората поглъщат музиката, поглъщат атмосферата и забравят за това, че ни виждат за първи път. По правило се свършва с това, че докато трае най- лудата част охраната на концерта има доста работа. А военната машина Vader смазва с поредните парчета.

RR: В албумите ви почти винаги намира място по някой кавър. Има ли предвиден такъв за концерта ви в България?

О, не. Ние не записваме кавъри във всеки свой албум. Включваме ги само на специални MCD или в трибюти. В нашите авторски студийни неща няма място за кавъри. Може и да изсвирим нещо, но това няма да го издам сега.

RR: Знаете ли нещо за групите, които ще ви подгравят?

Съжалявам, но не много. Не познаваме тяхното творчество. Имената им са ни познати, но наистина не мога да ви кажа нищо повече за тях. Надявам се само, че ще представят добре страната си и заедно с тях ще направим едно прекрасно шоу.

RR: Vader отвори вратите за много полски екстремни групи на запад. Какво мислите лично вие за полската death/black сцена. Кои от вашите сънародници са вашите фаворити?

Да, това е така. Сега е много по- лесно да излезеш на запад. Ние започнахме през комунизма. Успяхме. Сега може би повечето хора не помнят онова време и фактът, че ние бяхме първата група от социалистическия лагер, която издаде албум на запад. Полската сцена е доста силна. Заслугата е на групите, но и на фирмите, които гипродуцират. Имаме щастието да работим с massive management, които представят Decipated, Dies Irae, Lost Soul и много други.

RR: За толкова години на музикална сцена, кой според вас е извоювал правото да се нарече световен death metal лидер?

Музиката не е спорт. Не е първенство в дадена дисциплина.Това е малко особен въпрос и ми е трудно да дам отговор. Мога само да добавя, че уважавам групи като Cannibal Corpse, Morbid Angel и Deicide. Започвахме по едно и също време, ние дори малко преди тях.

RR: Какво според вас е най-важното, за да стане един death metal албум запомнящ се съотнесено със специфичността на самия жанр?

Ха, ха, нямам представа.

RR: Благодарим ви за интервюто. До 20 юли. Rawk on!

Даааааа!!! Ще се видим в София. Пригответе си душите!
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Argumenta ponderantur, non numerantur!
[Доказателствата се ценят по значение, а не по брой]