Pantommind

Pantommind са от Габрово, имат 10-годишна история зад себе и са една от малкото групи, които не се страхуват в родината си да творят в необиятния и неблагодарен жанр на прогресив метъла. С барабаниста им Драго обсъдихме родната сцена, настоящетo, миналото и бъдещето на групата...

RR: Здравей, Драго. Представи с една дума Pantommind на хората, които не знаят нищо за вас.

Групата е създадена през 1994 година в Габрово като "LAVENDER HAZE",а през '95 приема името "PANTOMMIND".Стилът най-общо е прогресив-метъл, повлиян от музиката на Black Sabbath, Rush, Fates Warning , Queensryche, Crimson Glory, Savatage и др.
В момента е в състав: Tony Ivan - вокали; Pete Christ - китари; SunnyX - клавишни; Drago - ударни; Peter Vichew - китари; Dido - бас

RR: Поздрави за Shade Of Fate, което звучи доста добре и в крак с времето. Успяхте ли да получите някакви отзиви вече за него?

Да, ние получихме страхотни отзиви от фенове и журналисти от целия свят. Групата участва в лайф-чат със слушателите на "SEISMIC-FM RADIO" - Флорида, САЩ. Също така бяха поместени няколко ревюта в известни интернет-zines. Всъщност Shade of Fate е заглавното парче от новия ни албум, който вече е готов и се очаква да бъде издаден през септември 2004. В момента преговаряме с няколко издатели извън страната, които проявиха интерес към албума.

RR: Групата издава дебюта си на 7-та година от основаването си. Толкова ли е трудно в България да се създаде един прогресив метъл албум?

Знаеш много добре, че в България няма сериозни лейбъли за метъл музика, затова сме принудени да се занимаваме със всичко сами - записи, продуциране, мениджмънт и т.н. Това изисква много време, понеже не разполагаме с много средства. През '94 записахме 4-песенно демо Unreality, което не беше реализирано. Парчетата от дебютния албум Farewellбяха готови още през '97-ма, но записите ни отнеха 2 години поради същите причини… Да, трудно е да се прави прог-метъл албум в България.

RR: Притесняват ли ви постоянните сравнения с други групи?

Не,мисля че е нормално. Всяка нова група започва от някъде и стъпва на нещо утвърдено. Важно е тя да намери свое лице, да няма заучени или откраднати пасажи и най вече феновете да оценят това.

RR: Всички от вас посочвате като любими групи прогметъл групите, които започнаха през 80-те и началото на 90-те в Щатите - Dream Theater, Queensryche, Lethal, Fates Warning. Там ли трябва да търсим влиянията ви и корените или в групите пионери като Yes, Rush, King Crimson?

Тук не може да има някаква строга закономерност, според мен влиянията за всяка група са индивидуални, но вярно е и това, че всяко поколение си има своите идоли.

RR: Смяташ ли, че прогресиврокът е мъртъв вече откъм новаторство? И в тази връзка в каква посока трябва да се развива метълът и прогресивът в частност, как виждаш бъдещето на тази музика?

Хммм…както и в другите стилове, така и в прога се забелязва един застой откъм идеи, но в никакъв случай не може да се каже, че е изчерпан откъм новаторство. Самото име на стила означава "развитие"… Mисля, че бъдещето е в синтеза на тежкия звук със електронната музика…От друга страна е необходимо и връщане към корените на стила в средата на 80-те, където останаха много неизползвани музикални ресурси.

RR: Какво значи за теб явлението Dream Theater в съвременната прог-сцена?

На този въпрос с голямо удоволствие би ти отговорил басистът ни Дидо, който е заклет фен на Theater, хехе… Когато за пръв път ги чух , си помислих "…няма какво повече да се изсвири в метъла"….хахаха, но сега съм сигурен - има много други групи, които постоянно внасят нещо ново.

RR: Къде може човек да види Pantommind наживо?

Цялото си време влагаме в творчество и записи, затова сме ограничили до минимум участията си на живо. Последната ни изява беше през октомври 2003 на фестивала Extreme Force в гр. Хасково, където организацията беше перфектна. Тази година също имаме покана, фестът ще се състои в края на лятото.

RR: Да бъдете съпорт на коя група си мечтаете?

Може би... Dead Soul Tribe

RR: Кога да очакваме нов материал от Pantommind?

Вече имаме готов материал, обсъждаме и презаписване на част от албума Farewell. Надяваме се този път нещата да вървят по бързо и през 2005 да има следващ албум.

RR: Най-добър албум на 2003?

Dead Soul Tribe - A Murder of Crows.

RR: Най-добър албум изобщо?

Много е трудно да избера любим албум…но може би … Streets - A Rock Opera на Savatage или Bleeding на Psychotic Waltz…

RR: Благодаря за интервюто и всичко най-хубаво нататък. Rawk on!
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep.
Scott Adams