Show Me a Dinosaur

Show Me a Dinosaur е доста млада (и чисто възрастово) група от Русия. Но пък вече имат два албума, като Dust е съвсем топъл и ги праща на първото им европейско турне, което ще мине и през два български града: на 10 юли свирят в Пловдив и на 11 юли в София. Разговаряме с Артиом и Павел.

RR: Здрасти! Тъй като бандата тук е меко казно непозната, кажи ни повече за историята на Show Me A Dinosaur - представи групата и как изобщо започнахте да свирите заедно?
Show Me A Dinosaur: Здрасти! В момента в Show Me A Dinosaur сме четирима човека - Антон (бас), Михаил (барабани), Артиом (китара, вокали) и Павел (китара и вокали). Мисля, че бандата стартира, когато двамата с Вадим срещнахме Павел и решихме да пробваме да свирим инструментален рок. По това време групата беше малко по-различна - аз свирех на бас, а Вадим, който напусна преди година, беше на китара. Антон се присъедини към нас едва преди няколко месеца. Той е наш дългогодишен приятел и се радваме, че прие поканата ни да свирим заедно.

RR: От къде идва името на бандата?
Show Me A Dinosaur: Ако щете вярвайте, но нямаме точен спомен. Със сигурност малко след издаването на първото ни демо един приятел ни каза, че имало песен, озаглавена Shhh! If You’Re Quiet I\'ll Show You A Dinosaur на групата Fall Of Troy. Името ни е много близко до заглавието на това парче, но ние не знаехме, че такава песен съществува. Между другото, друг наш приятел канадец, живеещ в Русия, има готина интерпретация на нашето име. Според него звучало като доста неоснователен аргумент на човек, спорещ на тема произход на живота и еволюция. Звучало му като иронизация на глупостта на някои хора.

RR: Преди Show Me A Dinosaur били ли сте в други банди или това ви е първият музикален проект?
Show Me A Dinosaur: Ами някои от нас свиреха в леймърски гимназиални банди, но нали се сещате – не беше нищо сериозно. Така че, да – това е първият ни сериозен музикален проект. Всъщност не и за Антон. Той свири бас и в още една група, наречена TRNA.

RR:Как се стигна до там, че да свирите тази смесица между post-rock/post-metal и shoegaze?
Show Me A Dinosaur: Имахме огромното желание да свирим някаква музика, но вокалните ни умения са трагични, затова решихме да правим инструментали! Шегуваме се, разбира се. Мисля, че ще се съгласите с мене, че музика без вокален акомпанимент е доста по-емоционална и по-въздействаща. И ти позволява да не ти се налага да пееш за любов, приятелство, раздяла, за да развълнуваш публиката. Напротив, това е музика, свързана с всичко, което ти е близко. Ако решиш, че дадена инструментална композиция за тебе е свързана с любов, значи е така; за човека до теб тя може да е свързана със смърт. И това пак ще е вярно. За трети ще е нещо различно - и това пак е вярно! Смятам, че всеки може да открие в тази музика онова, което е свързано с него, без да бъде обвързван с нечий текст. Да, в новия албум решихме да добавим малко вокали в последните две парчета, но те са отново по-скоро използвани като музикален инструмент, не са водещи.

RR: Кажете ни повече за вас самите: какво работите, какво сте учили?
Show Me A Dinosaur: Всички в бандата сме дипломирани инженери, следователно работим с чертежи и цифри, като изключим Павел. Той е 3D артист и прави модели за видеоигри и разни такива неща.

RR: Как минава творческият ви процес: кой изскача с идеи, заедно ли пишете парчетата?
Show Me A Dinosaur: Идеите идват от всички и най-често започват с някаква импровизация. Приели сме един-единствен критерий за това коя песен става или не - трябва да допада на всички ни. Ако дори един от нас каже, че парчето не му харесва, го зарязваме и не се връщаме към него.

RR: Кои са бандите, които са ви вдъхновили? С кои бади сте израснали, кои банди обичате и слушате постоянно?
Show Me A Dinosaur: Списъкът би бил прекалено дълъг, а и мога да говоря единствено за себе си, затова ще спомена имена, които са били мое лично откритие в даден период: This Will Destroy You, Pianos Become The Teeth, Deafheaven, Jesu, Slowdive. Павел е израснал с Pink Floyd и Tool. Също бих добавил GY!BE като the most dramatic band, която някога съм чувал.

RR: А с коя банда бихте искали да свирите на една сцена, независимо дали е активна в момента, или не?
Show Me A Dinosaur: Мисля, че бандите от предишния отговор попадат в този списък.

RR: Кажете повече за съвременната руска сцена - има ли много хора по концертите, каква е цената на билет за концерт, има ли качествени клубове, изобщо как е сцената при вас?
Show Me A Dinosaur: Според нас в Русия има много добри групи. Големият проблем е, че ако искаш да ги откриеш, трябва да ги търсиш измежду хиляди ужасни банди. Относно феновете - за голямо съжаление не са много онези, които са извън мейнстрийма. Ако на концерт на местна група има между 70 и 100 човека, това е невероятен успех. Колкото до цените на билетите - обичайната цена за ъндърграунд концерт е от вход свободен до максимум 250 рубли, което е около 5 евро.. Но, ако става дума за концерт на известна група, цените на билетите могат да стигнат и до 200 евро. А пък клубовете имат една страхотна, отличителна черта – на 99% имат пълен беклайн!

RR: Някои руски групи, които задължително трябва да чекнем?
Show Me A Dinosaur: Задължително TRNA: изключително добър blackened post-rock! Ако някой си пада по screamo, бих му препоръчал EORA. Ако пък искате качествена инструментална музика, задължително чуйте Powder! Go Away и Escape The Void. И, разбира се, Reka – истиснки добър post-metal. О, и щях да забравя: Steklovata. New Year Song е върхът! Задължително чуйте каква изчаткала работа е!

RR: Предполагаме, че не е тайна за вас, че има много хора, които са скептични спрямо стила post-rock - повечето смятат, че това изобщо не е никакъв рок. Какво бихте казали на тези хора?
Show Me A Dinosaur: Post-rock е твърде широко понятие, затова е трудно да бъде обяснено в контекст, камо ли на хора, които са свикнали да мислят в контекст. Но да, факт е, че много от модерните и наричащи себе си post-rock банди са изклюително далеч от какъвто и да било рок. Не, защото са лекички или нещо такова, ами просто, защото не струват. Просто нямат дори капка рок заряд в себе си!

RR: Няма как да подминем следващия въпрос, макар че той няма нищо общо с музиката - какво е отношението ти за избухналата криза между Русия и Украйна? Винаги може да откажете да отговорите, ако не искате разговорът да се политизира.
Show Me A Dinosaur: Не, няма проблем. Нормално е да питате. Мисля, че това са едни ужасни игрички на едни ужасни хора (политиците). И е изключително гадно, че нормални, обикновени хора, страдат от това и от тяхната алчност. Не знам какво повече да кажа. Ние искахме да свирим в Украйна, в рамките на това турне, но това се оказа невъзможно.

RR: Какво знаете за България и какво очаквате да заварите тук?
Show Me A Dinosaur: Чували сме, че при вас е топло, слънчево и приятно. Също така, чухме за ракията и за факта, че много от по-възрастните българи говорят руски, което на нас ни се струва доста готино.

RR: А знаете ли, че трябва да си купите винетен стикер, когато влизате в държавата, тъй като в противен случай ще ви спрат полицaи и ще ви попитат „И к\'во правим ся?“
Show Me A Dinosaur: Наистина ли?! Не знаехме. Добре, че казахте, ще трябва да се поровим в google.

RR: Кажи ни заглавията на албумите, които сте въртяли напоследък. Какво слуша Show Me A Dinosaur?
Show Me A Dinosaur: Артиом каза, че е слушал The Worrying Kid на Get Your Gun, Blue Day на Slowdive; Павел е въртял Aura на Saor, това е доста приятен folk/black metal, както и MASS 3/4/5 на Amenra. При Антон нещата седят така: BelongOctober Language, Bowery ElectricLushlife, RekaII, (nic)Demo, Austere - To Lay like Old Ashes.

RR: Благодарим за отделеното време и за това интервю, очакваме ви на 11 юли в София!
Show Me A Dinosaur: И ние благодарим! Нямаме търпение да дойдем там. Чао!
коментари [3] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Нищо не живее дълго, само земята и планините.
Бялата Антилопа [шайен]