Brotherhood Of Sleep

Стоунър сцената в Гърция е адски активна в последните десетина години, като групите, които леят тежък рок там станаха десетки. И голяма част от тях определено имат какво да кажат с музиката си. Ето какво пък има да ни каже китаристът на Brotherhood Of Sleep George G. дни преди първия им концерт в България.

RR: Как се справяте с летните жеги, момчета? Тук до миналата седмица градусите бяха 40, а в Гърция е доста по-топло.
GG: Зависи къде се намираш в момента – в спарения град или в прохладата на плажовете. Самите ние имахме кратка ваканция и се готвим за второто ни турне из Европа, този път по-голямо, което ще завърши с концерт... на плажа. На един купон, захранван с генератори.

Топлото време натиска ли ви да свирите по-тежки рифове и мелодии?
Не съм се замислял. Но предполагам, че ако температурата ни влияеше някак, концепцията ни би била доста по-различна.

Откъде идва името на групата? Има ли общо с бандата Sleep или с едноименната песен на Grand Magus от албума им от 2003 Monument?
Не, няма. Разбира се, знаем и за Sleep и за песента на Grand Magus, но тези връзки изскочиха след като решихме какво да бъде името на групата. Brotherhood Of Sleep е братство от хора, самите ние, които честват тежката музика, която действа хипнотично. Накратко, това е събрано в името ни.

С два страхотни албума досега, кога смятате за запишете нови парчета?
Постоянно работим върху нови мелодии, понякога и ги свирим на живо. Но ще ги запишем, когато усетим, че е дошъл момента за това. Новият албум ще излезе вероятно догодина.

В последно време винилът отново е доста популярен в музиката, мислили ли сте да издадете записите си на плочи?
От самото начало мислим за винилови издания, но обстоятелствата не ни позволяваха досега. Надяваме се, че вбъдеще ще можем да преиздадем на винил двата албума, а следващият със сигурност ще бъде на плоча.

Има ли конкретна причина да изберете за турне лятото и есента на 2012? Да не би да ви е страх, че няма да имате възможност след 21 декември тази година?
Това турне е вестителят на Съдбата. Doom will Reign!
Сега сериозно. Графикът беше такъв – планиране на пътуване от Гърция през централна и северна Европа не е най-лесната задача. А когато се приберем, започва планирането на следващото турне.

Как дойде решението да останете инструментална банда? Пробвали ли сте с певци и смятате ли вбъдеще да запишете песен с вокали?
В началото нямахме такова намерение, наистина опитахме с певци, но от всички възможности, избрахме да продължим без вокалист. Интересно и предизвикателно е да представяш инструментална музика, без стереотипния фронтмен на сцената и си останахме пауър трио.

Като част от гръцката стоунър сцена, която е доста голяма, сравнена с повечето страни в Европа, имате ли някакво обяснение как този стил е толкова известен при вас? Освен това много от водещите стоунър, дуум, слъдж и сайкъделик групи от Европа и Щатите свирят в Атина и Солун. Щрихирай ни сцената ви.
В Гърция винаги е имало малко, но постоянно ядро фенове на тази музика, групи също имаше. В средата на първото десетилетие на 20 век се забеляза движение сред ъндърграунд клубовете, независимите промоутъри и общности и тежкият рок набра популярност. Това се отрази и на групите, разбира се. Появиха се нови банди, количеството и качеството също нараснаха, концертите зачестиха и сам виждаш как е няколко години по-късно. Имаме няколко наистина силни издания, а някои от групите активно изпробват силите си зад граница. Да видим какво ще донесе бъдещето!

CTS (Catch The Soap) е една от компаниите, които подкрепят тази музика в Гърция, организирайки концерти и издавайки албуми. Има ли и други хора и организации?
Да, разбира се, намират се. От отделни личности, до по-големи организации, през независими агенции и звукозаписни компании. Но колкото и добра работа да вършат повечето от тях на територията на страната ни, до момента CTS е единствената компания, която практически се опитва да изкара и промотира гръцката сцена навън.

Делили сте сцена с 1000mods, които свириха в София миналия септември. Срещате ли се често с момчетата от групата и изобщо ъндърграунд групите поддържат ли се взаимно?
Повечето от групите се познаваме и от време на време се срещаме, доколкото ни позволява дневната рутина. И да, повечето групи се подкрепят взаимно. Това е начинът една сцена да просъществува и да се развива. С 1000mods, които спомена, сме приятели от първите дни на двете групи

Нека изброя няколко гръцки банди, а ти ми кажи няколко думи за всяка:
Nightstalker – Стоунър рок пионери! Жалко, че през всички тези години не излязоха извън граница. Сега можеше да бъдат огромни в световен мащаб.
Planet of Zeus – Нагледен пример за отношението, което сцената ни започва да получава.
Rotting Christ – Фен съм на по-старите им неща, но все още са най-добрата екстремна гръцка група.
SepticFlesh – Харесвам записите им от 90-те, колкото и последните им експерименти да са иновативни и идейни за жанра им.

Свирили сте с две от най-силните инструментални стоунър групи днес – Karma To Burn и My Sleeping Karma. С коя друга такава банда бихте искали да излезете на една сцена?
Аз лично, като фен, бих искал да видя Brotherhood Of Sleep на една сцена с инструментални банди като Monkey3 или Russian Circles. Без ограниченията за инструментален състав, готините комбинации стават твърде много, особено ако махнем и стиловите рамки.
Освен това, трябва да ти кажа, че свиренето с Karma To Burn и My Sleeping Karma беше страхотно преживяване и опит за нас – не само заради статуса им на световната сцена, а най-вече за атмосферата, която създадоха на тези пет концерта. Самите те като хора и изпълнители също ни дадоха много. Същото се отнася и за много от групите, с които сме свирили.

Чувал ли си за българската група Center, която ще открие концерта ви в София?
Да! Чувал съм ги още преди да обявим концерта, супер са. Знам и Mental Architects, които бяха в Атина преди няколко месеца. Искрено се надявам да чуя повече от местните ви банди.

Тъй като това ще е първият ви концерт не само в България, а и за турнето, какво да очакваме?
Освен това е и първият концерт след пет месеца репетиции и композиране на нов материал. Повечето пъти свиренето на живо след такова затишие е много интензивно, но зависи и от публиката, така че ще видим. Нямаме търпение да хванем пътя вече и да дойдем при вас, имам добро предчувствие.

Всички гледаме новините и знаем, че икономическата и политическата ситуация в Гърция е доста нестабилна в момента. Как се отразява това на ъндърграунд рок музиката?
Явно е, че прави нещата много по-трудни. Капиталистическият свят в момента се тресе под натиска на алчни хора, които дърпат конците. А особено в Гърция дори оцеляването е под въпрос за много хора. А от музикална гледна точка, въпреки неприятния политически климат, промоутърите и музикантите намират начин да продължат. Условията са жестоки, но който търси начин, успява.

Предполагам, че свирене на непопулярна музика не е достатъчно за живот, така че с какво се занимавате извън Brotherhood Of Sleep?
Разбира се, че имаме и професии, но ще говоря само за себе си. Графичен дизайнер съм, като работя и фрийленс от време на време, но основно съм част от екипа на Semitone Labs, студио за дизайн, което работи ексклузивно по музикални проекти.

Възможно ли е някой ден групата да стане единствената ви работа?
Думата „работа” не ми харесва, що се отнася до музика, тъй като концентрирането там определено не го чувствам по този начин. Да живеем от музиката ни би било благословия, тъй като би ни позволило да се концентрираме основно върху нея, но няма как да се случи. Освен ако не си склонен да се продадеш на музикалната индустрия.

В последно време в България се появиха компании, които събират пари от промоутъри, клубове, радиостанции и дори обикновени заведения, като твърдят, че са радетели за авторските права и защитават интересите на изпълнителите. Освен това, немалко от публично изявените медийни звезди показаха подкрепата си за „защита на интелектуалната собственост” със серия от нелепи клипове и интервюта. Съществува ли подобно явление в Гърция и вие, като музиканти как гледате на тези прояви?
Не виждам как защитават интересите на артистите, като в същото време не им плащат отчисления. Да, тук също има подобни организации. Лицата зад тях забогатяват основно на гърба на други хора, но не вярвам, че това ще продължи дълго. Все повече артисти разпространяват изкуството си независимо в интернет, така че надявам се рано или късно тази система да рухне. Сами избрахме да разпространяваме музиката си безплатно в мрежата, с опция да се закупи на физически носител. Мисля, че така е честно и за нас това е най-добрият начин да се разпространява музиката.

Последно – с такова заглавие на песен като Haloweed, поставяте ли се в позиция на радетели за популяризирането на марихуаната?
Halo o\' Weed е игра на думи, която става съвсем ясна, ако прочетете концепцията, която върви с музиката ни. Не искаме да се обвързваме с каквито и да било пропаганди. Стремим се и се надяваме музиката сама да те отнесе там, където тя и ти желаете, ако се концентрираш върху нея. Всеки прави това, което намира за добре. Посланието ни е „Следвай вътрешния си огън и празнувай!”
коментари [2] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Основното нещо, което трябва да знаеш, е кога си преебан. Тогава трябва да се измъкнеш от лайната, да избършеш задника си и да започнеш отновo
Lemmy Kilmister (Motorhead)