Kyuss Lives!

Голям кеф е да пътуваш до друга държава специално за концерт на любима банда. Още по-яко е, когато хората от групата са и големи пичове и се навият да се срещнат с теб преди концерта за кратко интервю. Срещата с Kyuss Lives мина без John Garcia, с когото се сблъскахме на асансьора на излизане от бекстейджа и с усмивка се извини за отсъствието. Разговорът беше основно с барабаниста на легендарните пустинници Brant Bjork, с кратки и не съвсем ясни включвания от един доста напушен и лежерно отсъстващ Nick Oliveri. Но не достатъчно отсъстващ, за да не се ухили радостно на бутилката ракия, която им подарихме и дисковете, които всеки от групата получи. Ето за какво си поговорихме, докато Nick се опитваше да отлепи бандерола на бутилката гроздова:

RR: Готови ли сте да започваме?
Брант: Да.

RR: Как минава турнето до момента? Вече тече повече от седмица.
Брант: Страхотно е. Голям купон е и концертите са супер.

RR: Очаквахте ли, че ще се разпродадат? Всички европейски дати се разпродадоха напълно.
Брант: Така е. Определено не го очаквахме. Знаехме, че ще има интерес, но не сме вярвали, че ще има разпродадени концерти. Доста приятна изненада. А и тенденцията си остана – Австралия се разпродаде, Нова Зеландия също е почти разпродадена, така че доста се вълнуваме.

RR: Ами северноамериканските ви дати? Обявихте турне и в Северна Америка...
Ник: Септември? Септември-октомври или септември-ноември, не съм много сигурен, но и там има интерес, да.

RR: А защо избрахте Европа за стартова дестинация, а не Щатите?
Брант: Пазарът тук е по-добър за Kyuss. И то още от времето, когато бандата свиреше през 90-те. Европа винаги е била по-отворен за Kyuss пазар, а и от чисто финансова гледна точка, е по-добре да видим как ще започнат нещата в по-силните ни пазари. Но ни казаха, че и предложенията от американските промоутъри са много добри.

RR: Как се роди идеята за Kyuss Lives?
Брант: Мисля, че Джон е инициаторът на идеята. Той даде тласъка.

RR: Той ли се обади на всеки от вас?
Брант: Нали той направи първата такава група с Бруно миналата година - Garcia Plays Kyuss, а в един момент с Ник се оказахме на един и същи фестивал с тях във Франция. Не трябваше кой знае колко умуване, за да се съберем и да видим какво ще стане. Това беше на Hellfest.

RR: Знаеш ли дали Джош е наясно с проекта Kyuss Lives и турнето ви? И какво е неговото мнение за това?
Брант: Разбира се, че знае. А за мнението му, вероятно трябва да питаш него. Никой от нас не е много наясно. Джон най-често се чува с него. Ако трябва да съм честен, на мен също ми е интересно. Не се притеснявам или нещо от сорта, но ми е интересно. Но в момента изживяването е жестоко, толкова е яко да свирим заедно!
Ник: Бруно свири с нас и никой не е хванал да ни пита: „Къде е Джош?”

RR: Бруно, а ти как се чувстваш на мястото на Джош? Притесняват ли те сравнения с него или нямаш против?
Бруно: Естествено е да има такива сравнения. Но аз си свиря на китарата и гледам да не обръщам внимание, върша си моята работа.

RR: Бях тук през юни 2010, за да гледав Garcia Plays Kyuss, а ти се качи на сцената за няколко песни. Това естествено ли се получи или го бяхте обсъждали по-рано?
Брант: На въпросното турне, когато бях съпорт за Garcia Plays Kyuss, Джон ме попита дали бих се качил да изсвирим Green Machine онази вечер, за която ти говориш. Казах „Много ясно!” и излязох с Джон и останалите. На следващата вечер той пак ме попита и така тръгнаха нещата. Някоя вечер свирехме Gardenia, друга Green Machine, а Джон прояви достатъчно уважение да не взима присъствието ми на сцената за даденост. Аз пък проявих достатъчно уважение да излизам всяка вечер с него, но трябваше да ме покани първо. Така направихме 8 или 10 концерта. Така и започнаха нещата с този проект.

RR: Как избрахте песните за това турне?
Ник: Искахме да пробваме различни неща. На мен най-много ми харесват песните на Брант – с цялата им енергия и сила. Решихме да свирим това, което се получи най-естествено на репетициите. Искахме нещата да звучат както трябва, а тези песни звучат добре. Някои от парчетата са си предизвикателство да се свирят, но това искахме да правим и се справяме страхотно като група, вадим яка музика всяка вечер и... аз.. не мога да говоря повече... (останалите избухват в смях, докато Ник гледа и се хили замаяно)

RR: Гледах сетлисти от предишните ви концелти и забелязах, че не правите песни от Wretch. Ще включите ли някое парче от него по някое време в турнето?
Брант: Интересен въпрос. Фокусирали сме се върху това, което се получава естествено, което има енергия, докато свирим. Искаме да почетем всеки албум на Kyuss, но не знаем какво иска публиката. Хората са различни и искат различни неща. Репетирахме няколко пъти I’m Not. Жестоко парче е и винаги съм го харесвал.
Ник: Хората не познават Wretch толкова добре, той е първият албум и е издаден от малък лейбъл.
Брант: Дори в Австралия преиздадоха албумите на Kyuss в бокссет, но само с три диска, Wretch го няма. Не знам защо го пренебрегват. Логично и хората не очакват от нас да свирим неща от него.

RR: А вие лично харесвате ли го?
Ник: Обичам Wretch. Страхотен албум е!
Брант: Просто продукцията е по-сурова. Тогава нямахме ясна представа какво правим, докато смесваха и продуцираха албума. Но песните и енергията в тях са убийствени. Wretch е истински албум на Kyuss. Съгласен съм с Ник, че Wretch е страхотен албум, винаги съм го харесвал. Не искам да звуча неуверено, обаче не знам дали хората искат да чуят неща от него. Ще се радваме да свирим песни от този запис. Все още сме на твърде ранен етап от турнето, но смятам, че по някое време ще включим едно или две парчета от Wretch.

RR: Как виждате бъдещето на Kyuss Lives? Като дългосрочен проект или всичко ще свърши с края на концертите догодина?
Брант: Смятам, че ако се отнесем с уважение към индивидуалните музикални кариери на всеки от нас, бихме могли да се събираме като група и да правим музика заедно. Би било страхотно. Дано стане точно така.

RR: Когато говорих с Джон през януари, той ми каза, че ще има и студио албум на Kyuss Lives. Имате ли още такова намерение?
Брант: Да, да. Когато свирим всяка вечер, успяваме да се вмъкнем в настроението на Kyuss. А ако можем да свирим тези песни, този стил, който всеки от нас притежава в себе си, бихме могли да ви дадем и истински албум на Kyuss. Важно е да уловим духа и стила на музиката на бандата.

RR: Имате ли някакви идеи за албума? Някакви мелодии, рифове?
Брант: Не сме имали време за това. В момента само репетираме и изнасяме концерти. Концентрирани сме над свиренето на живо. Но си говорим много за продуциране, музика и издаване на записи. По-добре обаче да имаме достатъчно време и да се подготвим, преди да седнем да свирим нови неща.

RR: Миналия уикенд беше рожденият ти ден, така че, Честит Рожден Ден, Брант! Празнувахте ли някъде?
Брант: Свирихме в Швейцария, вечерта преди Мюнхен и след шоуто момчетата и екипа ми донесоха торта, после пийнахме, беше много хубаво.
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: If you're not now, you never were!
SOULFLY - No Hope = No Fear