Summoning

Ау, каква изненада! Измина почти година, откакто брат ми изпрати писмо на Protector с въпросите за това интервю. Честно казано, аз бях отписал изобщо възможността да отговори, но ето че това стана и по този начин се изпълни една наша отколешна мечта. Оказа се, че в лагера на австрийците е имало непредвидени проблеми и това е довело да забавянето на новия. Самият Protector сподели, че има да отговаря на неколкостотин имейла, свързани с интереса на почитателите и журналистите към дейността на Summoning, поща, която се е натрупала в този огромен период на мълчание. Е, ние, разбира се, сме любопитни да научим нещо повече за онзи прекрасен свят, който Protector и Silenius създадоха, както и някои други интересни факти, за които не сме знаели.

RR: Как я караш тези дни?

Protector: О, доста добре, благодаря! През последните няколко дни певицата на моя друг проект Die Verbannten Kinder Evas беше във Виена и след две години забавяне най-после мога да завърша работата по записите.

RR: Имаше голяма пауза между вашия предишен албум Lost Tales и Oath Bound. Защо се получи така?

Protector: Причината я споменах преди малко – бях завършил записите на всички песни за другия ми проект Die Verbannten Kinder Evas преди 2 години, но певицата се забави с нейните партии, аз естествено нямаше как да завърша албума, а желанието ми беше да го пуснем преди новия Summoning. По същото време пък Silenius работеше здраво по своя проект Kreuzweg Ost и това също се отрази на забавянето на Oath Bound.

RR: Окей, разкажи повече за новия ви албум. Колко време ви отне създаването на новите песни, къде се проведоха записните сесии? Имаше ли настроение по време на записите или работата ви погълна напълно?

Protector: Ами, винаги ми е било трудно да обясня, колко точно време ни е отнело да композираме материала за албума – определено това не става наведнъж. Често се случва следното: правим 1-2 песни, минават доста седмици, идва нова вълна на активност у нас и правим 4 песни да кажем и т.н. Това е и начинът, по който записваме, така че трудно е да се обхване точното време. Разбира се, не стоим през цялото време в студиото, тъй като всеки от нас си има работа, семейство и т.н., има съществуване и извън музиката. Но когато Summoning отново се превърна в приоритет (след като най-после реших да го издадем преди Die Verbannten Kinder Evas), започнахме да се срещаме със Silenius 2-3 пъти седмично, вечер след работа и композирахме здраво и бързо новите неща. Правенето на музика при нас означава дълбока концентрация и бързо темпо на работа, тъй като нямаме времето да се забавляваме, докато работим по композирането и записването. А иначе от Stronghold нататък си записваме и смесваме в моето студио.

RR: След като чух Land Of The Dead, бях силно впечатлен от хоровите партии. Приготвили ли сте и други изненади?

Protector: Всъщност, хоровете не са чак такава голяма изненада, след като вече използвахме такива в песента Farewell преди няколко години. Хареса ни идеята да запишем отново такива неща и този път не в една, а в две песни. Извън това няма никакви специални изненади.

RR: Коя беше причината да опитате хоровете?

Protector: Мисля, че беше идея на Silenius – искаше да запишем наши хорови вокали за песента Farewell. Понеже беше доста отдавна, не мога да ти кажа, какви мисли са ни минали през главите, как точно ни е дошло на ум, да опитаме такива вокали.

RR: Картината на Oath Bound е забележителна! Кой я нарисува?

Protector: Както обикновено използвахме картина на художник, който не я е нарисувал за Summoning! Този път е произведение на Albert Bierstadt, английски творец от епохата на романтизма, чийто картини са в духа на Casper David Friedrich. Както обикновено Silenius се занимаваше с избирането на подходящите картини, а аз трябваше да се занимавам с комбинирането на отделните елементи от тях, за да се получи цялостен лейаут. Бяхме завършили работата по обложката преди няколко месеца, но малко по-късно двамата обсъдихме идеята да дадем малко повече цвят на картината, така че да я направим по-мрачна. Зеленото придава интересна атмосфера.

RR: Каква история е скрита зад заглавието Oath Bound? Кой написа текстовете и за какво става дума в тях? Вярно ли и е, че ще има песен на оркски?

Protector: Обратно на Let Mortal Heroes... искахме отново кратко заглавие, което просто да звучи добре като Stronghold например, но разбира се, то може да се интерпретира по най-различни начини. Темите в песните отново се базират на Силмарилион и от една страна заглавието може да се приеме като клетвата на Morgoth да завземе цялата Средна земя, а от друга може да се разгледа контраперсонажът Feanor, който се заклева да отмъсти на Morgoth, за дето е откраднал силмарила. За нас като банда означава, че никога няма да променим нашата концепция и музикален стил. Текстът на оркски ги написа един наш приятел, който е тотален маниак на Толкиновите произведения. Песента се казва Mirdautas Vras и в нея става дума за стремежа на Morgoth да завладее Средната земя. Това е и единствената песен, която е тясно свързана с Властелинът на пръстените, всички останали се базират на легендата за силмарилите.

RR: Ще има ли специално издание на Oath Bound с някакви бонуси?

Silenius: Napalm Records искаха да направят специално издание digipack с бонус материал, но ако трябва да сме честни, ние не сме за това нещо! Не харесваме digipack-ове, а иначе остана една песен извън албума, но тъй като дължината му е около 70 мин. , а това парче си е дългичко, решихме, че ще е по-добре да го оставим за някое mini CD с нови неща, а не да мислим за разни бонус-лайна.

RR: Продължихте договора си с Napalm Records. Доволни ли сте от работата си с тях през всичките тези години?

Protector: Ами, след като нямаме никакви проблеми с тях и имаме нашата музикална свобода, не виждаме причина да се местим при друг лейбъл. Вярно е, че другите артисти на Napalm не свирят подобна на нашата музика, но факторът “музикална свобода” е от огромно значение за нас. Можем да си записваме, всичко, което ни дойде на ум, при това с предпочитания от нас звук. Разбира се понякога Napalm не са съгласни с някои наши решения, така че ние приемаме сериозно тяхното мнение, но когато не сме съгласни с критиката, завършваме албумите си така, както ние си искаме и мислим, че е най-добре за Summoning.

RR: Нека попитам нещо и за Lost Tales. Това е според мен един доста странен запис, доста експериментален.

Protector: Да, в интервюта винаги сме казвали, че това не е истински Summoning-албум. Това е диск с 2 песни от времето на Dol Guldur, които феновете искаха през годините да направим. Накрая решихме да задоволим тяхното желание и издадохме тези две песни на mini CD. Добавихме няколко пасажа с говорене за да освежим записа и да не звучи просто като демо.

RR: Какво ви вдъхновява да създавате такава епична и емоционална музика?

Protector: Аз не се нуждая от външни фактори за вдъхновение. Повечето идеи възникват, докато си свиря на моя кийборд. Записвам разни акорди, луупвам ги, пускам ги отново и отново и се опитам да измисля някаква мелодия, която да пасне. 90% от моите неща тръгват оттам.

RR: Какво ново около Silenius и вашите странични проекти?

Protector: Първо бих искал да те поправя за израза “страничен проект”, тъй като всички те са еднакво важни за нас, няма приоритетно име. За нас Summoning е толкова важен, колкото и другите ни проекти, макар че той продава най-много. Има хора, които приемат Summoning като страничен проект на Die Verbannten Kinder Evas например (в зависимост от музикалния вкус на хората). Както и да е, албумът на DVKE е готов, остана ми само да смеся песните и може да бъде издаден. Обложката също е готова, албумът ще се казва Dusk And Void Became Alive. Новата вокалистка звучи по-професионално, има по-висок глас и този път песните с женски вокали са 2. След това започвам работа по завършването на основните структури на моя електронен проект Ice Ages. Електронният звук тук ще бъде по-мрачен, по-суров и сух от преди. Засега не съм измисли заглавие на албума.

Silenius: Освен в Summonig съм активен в само още една банда - Kreuzweg Ost. Стилът е military industrial. Последният албум Edelrost беше издаден от английския специализиран лейбъл Cold Spring, а скоро ще има лицензионно издание чрез Irond, но само за руския пазар. Повечето от групите, в които участвах, са вече мъртви, като например Pazuzu, чийто основен член имигрира преди години в Канада. Възможно е отново да стана сесиен вокалист на Amestigon, но само ако те решат да правят албум.

RR: Какво работите извън бандата?

Protector: Работя като програмист в Австрийското министерство на околната среда, а Silenius продава дискове в музикален магазин.

RR: Опиши с няколко думи Silenius.

Protector: Ами ще го оставя да се опише сам, хехе.

Silenius: Уравновесен човек съм. Не поддържам контакти с много хора. Много рядко ходя по концерти или партита, абе типичния скучен консервативен тип съм аз.

RR: Какво ще кажеш за днешната метъл-сцена? Има ли нещо, което да те е впечатлило?

Silenius: Изобщо не се интересувам от днешната метъл-сцена. Работя в музикален магазин, познавам повечето нови банди, знам албумите им, обложките им, но не ги слушам. Може би бих се поинтересувал от група, която прави музика подобна на Summoning, но за съжаление няма такава.

RR: Какво е Summomning за вас? Кое е най-важното нещо, което постигнахте с тази банда?

Protector: Всъщност, не сме се стремили да постигаме нищо, просто правим музиката, която обичаме.

RR: В едно интервю споменавате, че не правите концерти, защото не си помните песните.

Protector: Да, истина е. Свирим всички инструменти толкова, колкото е необходимо за да бъдат записани. И понеже не правим концерти, не ни се налага да правим досадни репетиции и естествено, забравяме си партиите. Но причината да не правим концерти е друга. Най-главното е, че живото представление не пасва на настроението, което създаваме чрез нашата музика. Освен това по-скоро се чувстваме композитори отколкото музиканти, свиренето на инструменти е задължение, а не удоволствие в нашия случай. Така че, ако излезем на сцената, едва ли бихме почувствали някакво удовлетворение, а хората като усетят тази липса на страст, концертът просто ще е ужасен и ще разочарова хората.

RR: Кои са ви любимите банди?

Silenius: Всяка седмица си купувам тонове дискове на банди и изпълнители, които свирят industrial noise, military dark ambient и ритуална музика.

RR: Знаете ли нещо за България и за нейната метъл-сцена?

Protector: Имам приятел българин, но не знам нищо за вашата страна и музикална сцена!

Silenius: Ако ми кажеш някакви имена, със сигурност ще съм чувал някои от тях, но в момента не се сещам.

RR: Нещо за феновете в България.

Silenius: Up the hammers to all our fans in Bulgaria!

Благодарности на Тошко, който ни снабди с това интервю!
коментари [5] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Когато един мъж се обърне назад, той трябва да е горд с целия си живот. Не само с годините на титли и победи...
Лутър "Шарк" Лавей (Any Given Sunday)