Сепуко 6

Разговор за живота с вокала на Сепуко 6 по повод дебютния им албум, снимки, музика и други истини за живота и около него. Разбираме защо заглавията на песните се пишат в накрая, както и пикантни подробности около ежедневието на групата, от щаба на която си признават че плачат докато гледат порно.

RR: Здрасти, ти си вокала на Сепуко 6, нали?

Да, аз съм вокалът на Сепуко 6 - Ангел Иванов Каспарянов. Предполагам, че ЕГН-то не е нужно.

RR: Коя беше първата песен, която чу днес?


'Този филм' на Дони и Нети - промиха ни мозъците с т'ва парче! Дони и Нети вече се подават и от кафеварката ми. Иначе парчето, което си пуснах сутринта, е на Edu Majka - един сръбски хип-хопър, който има жестоки текстове и истории.

RR: Какво мислиш за ревюто на Й. Алокин и Велиса В. за Опитомен?

Хм! Първото впечатление беше от сравненията с различни групи - на места ненужни - иначе историята си я бива. Ако Сепуко 6 е идеалният вариант за завършек на един шибан ден, то хората много трябва да внимават с какво започват перфектния си ден...

RR: Къде точно е направена снимката от обложката?

Пред Стейн Студио, февруари 2005 г. - беше кански студ.

RR: Музиката ви тъжна ли е или имате по-добро определение за нея?

Ами, не мисля, че музиката ни е тъжна, това е просто музика. Знам, че много хора си мислят, че сме адски депресари, но това въобще не е така - умеем да се веселим, повярвай ми. Мисля, че на места музиката ни е дори доста весела, примерно 'Батман бачка нощни смени' си е чиста проба комедия. Ако има хора, които си мислят, че сядаме със сълзи на очи и, проклинайки живота в България, започваме да свирим, трябва да знаят, че нещата не стоят така. Получава се така, че темите, които ни интересуват по някакъв начин, имат кофти край или се случва нещо такова, но ние сме оптимисти - всичко ще е '6'.

RR: Защо пеете на български?

В началото мислехме всичко да е на английски, но се оказа, че имаме доста неща, които искаме да кажем и те засягат хората, които живеят в България. Така стигнахме до идеята всичко да си остане на български език. Някак си стоим по-близко до хората, които ще харесат музиката ни или пък ще ни мразят заради нея - могат да се аргументират защо не им харесваме, разбирайки текстовете ни.

RR: А защо Сепуко 6, а не Харакири 8?

Този въпрос за името... Вече сме го разказвали доста пъти. просто така решихме, хареса ни как звучи 'Сепуко', а и има някаква цел - да изпълним с музикален смисъл идеята за името.

RR: Какво би било отношението ви към ваши фенове, които си свалят албума на mp3 вместо да си го закупят?

Ами виж, ние не продаваме бог знае колко, така че тук отговорът не може да бъде еднозначен. От една страна, това е продукт, който струва доста - работа от наша страна, разходи от страна на продуцента и т. н., и т. н. - т. е., трябва да има някаква възвръщаемост. От друга страна, обаче, в световен мащаб се оказа, че дори Бритни да е най-сваляната (mp3) певица, това не й пречи да продаде 40 милиона копия. И в България е същото - Ъпсурт със сигурност са най-теглените, но направиха 2-3 тиража само от последния си албум, което означава, че са продали доста над 10 000 екземпляра. За България това сякаш не звучи зле... При нас нещата стоят така: нямаме причина да се оплакваме - не продаваме много, но не ни и теглят бог знае колко. Ако продаваме повече и ни теглят повече, не мисля, че нещо ще се промени. Накратко - хич не ни дреме.

RR: Пускаш ли собствените си неща у вас?

Рядко слушам наши неща, освен ако не бачкаме върху нещо конкретно. Сега слушам парчето 'Натаня' от 'Опитомен', защото трябва да снимаме клип към него. Иначе Сепуко 6 не се слуша много у дома.

RR: А писал ли си текстове, след като си вкарал нещо?

Да - винаги, след като вкарам 2-3 кебапчета и литър вода. Ако питаш за стимуланти - алкохол, MJ и т. н. - не, тогава нямам какво да кажа. Пробвал съм и нещата стават кофти - така поне беше преди много време. Сега не се сещам за подобни експерименти - нямам нужда. Но водката - Смирноф и Финландия - прави човека философ. Бирата 'надървя' мъжете. Виното те скапва, ако не е добро. MJ е гот в ранния следобед напролет, някъде в 'Билкова' с чашка сухо мартини. Не искам да пиша в подобни състояния - те трябва да се преживяват.

RR: Целите ви като група?

Да правим добра музика и да правим добра музика.

RR: Намерихте ли клавирист/ка?

Не, мамка му - никой не се е обадил до момента. Явно няма фенове на подобна музика. Ще измислим нещо друго.

RR: В една новина се казваше, че песните, които сте подготвили за предстоящия ви втори албум все още нямат име. Защо така в последния момент мислиш заглавията?

Да, в последния момент става всичко. За мен е по-удобно да измисля заглавието, след като измисля текста и видя какво е станало и какво носи като история. Знаете, че не е нужно непременно заглавието на парчето да е цитат от текста. Пример: песента '17' се казва така, защото историята, която се разказва, се случи, когато бях на 17 години - тъжна история...

RR: Случвало ли ти се е да отидеш някъде, където някой в тоя момент слуша вашата музика? И какво станало?

Не, никога не съм срещал земна форма на живот да слуша нашите парчета, макар че според мен са добри.

RR: Най-гадния слух, който си чувал за себе си или за групата? А слуха, който бихте искали Rawk да пусне за вас като част от промоцията на новата ни услуга?

Хммм, едва ли някой се занимава с нас. Нищо не съм чувал... А, да - че сме алкохолици. Няма граници пред хорското въображение. Може да пуснете слух, че Сепуко 6 плачат, докато гледат порно-филми.

RR: Имаш ли идоли в лично и музикално отношение? Кои?

Да, като всеки музикант - може би не точно идоли, но определено хора, на които се радвам. Robert Plant - той е звяр, нечовек. Ужасно харесвам Fiona Apple - в нея има адски много ефирност и женственост. Tori Amos също ми е много симпатична и любима. Philip Anslemo - изрод и страшилище. Цялата Сиатъл-вълна - тези хора ме промениха. И, разбира се, ЗДРАВО КУЗМОВ - този човек ми обърна представите за музиката - blackmoses.co.uk - адски яка банда - R'N'R 100% - при това с българско участие.

RR: Какво мислите за употребата на марихуана (a.k.a. козец)?

Ами MJ е доста странна работа - за някои хора трябва да минат 10 години и повече, за да разберат, че козенето не е за тях. Инак лошо нЕма - щом имаш нужда "Онуй, коет' си требе, си го иска", казват разни хора... но като че ли нямам мнение по въпроса.

RR: Защо се занимавате с изкуство?

'щото сме абстинентни.

RR: Мнението ти за хардкор сцената?

Това е най-силната сцена за твърда музика у нас. Аз не се кефя много на хардкор, но бандите (говоря конкретно за България) са най-дейни от всичко родно. Може би това е сцената с най-постоянни фенове, което си е доста показателно и за музиката и за лайфстайла им. Харесва ми, че ги има, харесвам идеята им.

RR: Успявате ли да се издържате от продажби на албуми и от приходи от концерти или се налага да работите странично?

Ехеееееее, това шега ли е!? Бачкаме странично като зверове. Както казва Жорката (китаристът ни): "В България 90% от музикантите са 50% музиканти." Иначе е ясно, че голяма част от музикантите 'на запад' живеят като в приказка. За съжаление, тук музикантите все още живеят като в разказ на Йовков.

RR: Тука сега може да кажеш как да завърши това интервю. Благодаря.

...В този момент индианецът Джо грабна ножа на Мъф Потър и го заби в младите гърди на доктора! ('Приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин').
коментари [1] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: If I were not a physicist, I would probably be a musician. I often think in music. I live my daydreams in music. I see my life in terms of music. … I get most joy in life out of music.
Albert Einstein