Blind Dog

Срещата ми с Blind Dog беше в една все още топла октомврийска сутрин, в един апартамент в Дружба. Бях се измъкнал от прегръдката на пода и се опитвах да манипулирам главата си в правилна дирекция, когато от съседната стая чух мръснишки рокенрол, с продрано гласище върху здрави рифове, което незнайно как ми центрира зрението и ме вкара във филм за пътуване с близки приятели нейде из пустошта. После чух и двата албума. После чух и други стоунър банди. И вече тази музика е неделима част от живота ми.

След два страхотни албума и година и половина мълчание, се свързах с бандата, за да видя какво се случва, къде свирят, какво пият. И шоколад.

RR: Какво става с Blind Dog напоследък?
В момента пишем песните за следващия албум. Нещата вървят сравнително бавно, тъй като всички живеем в различни градове, а имаме и други професии. Освен това на Йоаким (Тел, китара) му се роди син по рано през 2005, така че беше доста зает. Но някой ден ще изкараме нов албум.

RR: В момента свирите ли, правите ли концерти, пиете ли и изобщо имате ли някакви изяви?
Ами, точно в този момент направихме прослушване за концерт в родния ни град, Халмстад и докато си седим тук (Тобиас Нилсон, бас и Tомас Еленвик, барабани), Тобиас е на ром и кола с бира, a Томас пие червено вино.

RR: Къде можем да гледаме Blind Dog?
Ще свирим в Халмстад, Швеция, на 10 март.

RR: Защо толкова дълго не се чуваше нищо за вас (последният ъпдейт в сайта е от 2004)?
Ами, както споменахме, Йоаким си имаше неговите ангажименти напоследък. Но и ужасното е, че ни е доста трудно да си уредим изяви (въпреки, че сме много добри на живо). Срамота е, тъй като наистина е много вдъхновяващо за нас, когато свирим и най-вероятно щяхме да сме доста по-напреднали с новите песни, ако имахме повече концерти.

RR: Скоро ли да очакваме албума?
“Скоро” е силно казано, но албум ще има. Ще бъде най-тежкия и здрав албум на Blind Dog досега.

RR: Има ли промени в състава?
Не. Говорили сме си какво би станало, ако някой от нас внезапно умре или изгуби и двете си ръце в безумен ловен инцидент или на игрището за голф (за щастие никой от нас не ходи на лов, нито пък играе голф). Стигнахме до извода, че Blind Dog не би могла да съществува без настоящия състав. Започнахме да свирим заедно от толкова млади, че заедно сме се учили и сме развили техниката си един от друг.

RR: Този въпрос ме яде от години - как така най-добрия стоунър рок и дет метъл идват от Швеция?
Шведите сме много отговорни, така че гледаме да правим добре нещата, с които се захващаме, преди да излезем пред хора. Може би заради това е така. А и фактът, че принципно шведите сме доста добре с английския и по този начин имаме предимство на международната сцена сигурно има някакво значение.

RR: Поддържате ли контакти с други групи?
Имаме известни контакти с някои групи, но не чак дотам. Добри приятели сме с шведската група Abramis Brama (наистина готина банда, пееща на шведски).

RR: Този въпрос бих искал да го задам на всички вас - кои групи харесвате?
Томас: Харесвам KISS, Soundgarden, Led Zeppelin; Black Sabbath, Deep Purple, Audioslave, Mustasch и Os i baljan...
Тобиас: Слушам много Gentle Giant, Yes и Premiata Forneria Marconi.
Йоаким слушаше много Metallica когато започнахме да свирим, както и Soundgarden. Знаем, че наскоро си купи последния албум на Soundtrack of our lives.

RR: Имайки предвид, че в България е много трудно да се намери толкова музика, колкото би ми се искало, нямам никакви оригинални дискове на Blind Dog. Но, доколкото зная, не сте включвали текстове в книжката. Защо?
Първо, мисля, че е яко това, че признаваш, че имаш нелегални копия на албумите. Всички сме за свободния даунлоуд. По-добре е да слушаш музиката ни по Интернет, отколкото да не я слушаш изобщо. Но, естествено бихме искали хората да си купуват дисковете, тъй като по този начин ще ни помогнат да правим повече музика.

Всъщност включихме текстовете във втория албум Captain Dog Rides Again защото Тобиас реши, че е написал текстове, които имат какво да ти кажат. Всъщност, естествено, че текстовете и в първия диск имаха смисъл, но бяха по-лични и не изглеждаше толкова важно да се разглеждат сами по себе си.

RR: Можеш ли да кажеш нещо и за другите членове на групата?
Всички сме около 31 годишни и свирим заедно от 15-годишна възраст (всъщност Томас е с една година по-възрастен от Тобиас и Йоаким).
Томас и Йоаким са учители, а Тобиас е филмов критик на свободна практика.

RR: Имате ли и някакви други проекти или се концентрирате само върху Blind Dog?
Тобиас: Аз работя върху проект, вдъхновен от седемдесетарския прогресив рок. Свиря всичките китари и баса, a Томас ще ми помага с барабаните. Освен това Andreas Barringer, който свири на пиано и орган в последния албум на Blind Dog, също ще се включи. Все още не е съвсем завършен, но се надявам да е готов към края на пролетта или лятото.

RR: Музиката стига ли да преживявате или правите и друго, освен свиренето в банда?
Този въпрос май го изяснихме. Горчивата истина е, че нямаме достатъчно концерти, че да се справяме финансово.

RR: Бира или уиски?
Тобиас: Аз съм на бира.
Томас: Ако трябва да избирам, ще взема бира.
Тобиас: Ами Йоаким?
Томас: Мисля, че харесва шоколад.
Тобиас: Това не фигурира в опциите.
Томас: Червено вино... или шоколад.
Тобиас: Пак не става.
Tомас: Уиски… С кафе и, може би и парче шоколад.
Тобиас: Мислиш ли, че трябва да отслабне? Това ли искаш да кажеш?
Томас: Ей! Човекът си харесва шоколад, това е всичко.

RR: Рокенрол или метъл?
Тобиас: Не мисля, че трябва да отслабва. Тоест, окей не е кльощав, но все пак…
Томас: Опа, нов въпрос.
Тобиас: O, извинявай. Ами, всъщност и в двата термина е вложен доста смисъл, така че е трудно да се каже. Но след като слушам доста рок от седемдестетте, предполагам, че ще трябва да кажа rock'n'roll. Все пак rock'n'roll-а беше пръв, а и кой ще каже, че няма rock'n'roll в метъла.
Томас: Шоколад

RR: Знам, че шведите пият доста. Може ли да ми разкажете нещо, свързано със здраво поркане?
Защо толкова много въпроси за алкохола? (Томас, може ли да ми дадеш още една бира?)
Сега сериозно: напоследък повече внимаваме с алкохола, след като разбрахме по трудния начин, че се качваш на сцена, за да се представиш добре, а не да получиш безплатна бира.

RR: Как ще обясниш “helgsupande” на английски?
В Швеция пием като японците. Изобщо не пием много през седмицата, но като дойде уикендът много хора се напиват яко и изпиват целия алкохол, до който са се докопали през седмицата.
“Helg” означава уикенд, a “Supande” е да пиеш здраво (запой?).
Въпросът е ти откъде знаеш за “helgsupande”.
Томас: Аз харесвам и шоколад.
Тобиас: Томас.
Томас: Да?
Тобиас: Гледа ли онова интервю по Headbangers Ball с Motorhead, където Lemmy се напива все повече и повече и е тотално сплескан накрая?
Томас: Не.
Тобиас: Тогава ще ми дадеш ли още ром с кола?
Томас. Разбира се, все пак е “helg”.

RR: Песента When I’m Finally Gone с истинско момиче ли е свързана?
Всъщност аз (Тобиас) никога не съм се замислял за факта, че може да бъде интерпретирана като песен, която се отнася за момиче. Наистина, става въпрос за тези дни, когато чувстваш, че в нищо няма смисъл и имаш чувството, че светът би бил по-добро място без теб. Думата “you” в текстовете означава всеки друг или нещо от сорта.

RR: Кой даде шантавата идея да сложите пасажа от “Two Stupid Dogs” там?
Тобиас: Идеята беше моя (между другото, ти си единственият, който го разпозна). Другите не бяха там, когато мастерираха диска. Иначе не съм сигурен, че това щеше да влезе. Идеята беше, че много групи слагат балада в албумите си просто защото „трябва” да има балада. И когато направихме When I’m Finally Gone, имах чувството, че сме оставили същото впечатление. Затова и реших, че ще е забавно да разграничим Blind Dog от това клише. Но сега осъзнавам, че песента е доста добра и не е трябвало да се бъзикаме с нея. Може би текстът беше твърде личен и почувствах, че трябва да я направя по-ведра.

RR: Музиката ви звучи като саундтрак към пътешествие в пустинята със стар Кадилак, уиски и джойнт. Защо се получава така?
Не знаехме за понятията desert rock или stoner rock когато започнахме да свирим, така че изобщо не са ни минавали пустини или трева през главите, докато пишехме песните.
Томас: Ами десерти?
Тобиас: Пак ли за шоколад си мислиш?
Томас: Май да.
Тобиас: Всъщност не пишем музика, подходяща за радио сингли. Май че има нещо по-скоро епично в нея. Не си съвсем сигурен точно къде ще те отведе и може би оттам идват асоциациите с открити простори.

RR: Задружни ли са бандите от шведската сцена?
Не знаем. Не се познаваме чак с толкова много групи. Когато се засечем с някой от Spiritual Beggars или Generous Maria си казваме "здрасти" и си говорим, но нямаме някаква общност. Може би по-големите групи в Швеция са обединени и се познават едни други, но трябва да запомниш: Blind Dog е една от най-добрите банди в Швеция, но за съжаление, не сме от най-големите.

RR: Бих искал да ви питам, кои албуми от 2005 ви харесаха най-много?
Тобиас: Албумът, в който Paul Anka прави биг бенд версии на рок песни.
Томас: ?
Йоаким: Не сме сигурни, но ще продължим с шоколада.

RR: Май това е засега. Някакви въпроси?
Искаме да споделим, че това интервю беше доста забавно. Определено можем да кажем, че беше интересен и знаеш какви въпроси да зададеш.
Може ли да ни уредиш някакви концерти в България?
коментари [10] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: No love without sacrifice, no lige spring without decay.
AMORPHIS - Summer's End