Sodom

В началото на ноември, само месец преди дългоочакваната поява на първото официално DVD в историята на Sodom, озаглавено Lords Of Depravity - Part 1, и непосредствено след края на записите за следващия студиен албум на немските траш метъл ветерани, лидерът и основател на формацията Tom Angelripper разкри любопитни подробности около работата по двете издания и топлите си спомени от миналогодишния концерт на триото в София специално за българските rawkers и sodomaniacs...

RR: Привет от България, Том! Какво ново в лагера на Sodom?

Най-сетне мога да кажа, че окончателно завърхиме подбора и работата по Lords Of Depravity - Part 1. От звукозаписната ни компания (SPV) ни казаха, че ще издадат DVD-то в началото на декември. Записахме и всички песни за следващия студиен албум на Sodom и ще започнем да ги смесваме следващата седмица. През януари ще предприемем и малко турне в Щатите, което е адски вълнуващо, тъй като ще е първата ни концертна обиколка в САЩ.

RR: Наред с работата по нов студиен албум и DVD, тази година отбелязвате и 25 години от създаването на Sodom. Поздравления! Какво е усещането да си сред авангарда в траш метъл сцената в продължение на четвърт век?

Чудесно е да си неделима част от световната метъл сцена и съм изключително горд от успеха и популярността ни през всичките тези години. Надявам се да сме живи и здрави и да продължим да свирим поне още две десетилетия – това е една от най-съкровените ми мечти, защото Sodom заема водещо място в живота ми и винаги ще е така.

RR: Кои етапи от кариерата си считаш за най-значими?

Вероятно най-преломният момент за мен бе през 1989г., когато станах професионален музикант и зарязах основната си работа във въгледобивната мина, където бачках от 1979г. Тогава животът ми сякаш започна отново, албумът ни Agent Orange се оказа страшно успешен и изведнъж се оказа, че вече можем да се изхранваме от музиката си. Разбира се, голяма част от кариерата ми се съпътстваше и от неприятности, по-точно честите смени в състава на Sodom, които винаги са ми коствали много нерви...

RR: Ще видим ли някои от тези исторически моменти в двете DVD-части на Lords Of Depravity?

Може да се каже... Снимали сме много от бившите членове на Sodom, които разказват за раздялата си с мен и за добрите и лошите си изживявани по време на престоя си в групата.

RR: Би ли споделил нещо повече за работата по изковаването на DVD-то? Доколкото знам, видео-студиото, в което сте се вихрили, е някъде в Берлин...

Да. Първоначално се заех със събирането на архивен материал, най-вече видеозаписи и снимки от изминалите години. За целта се свързах с бившите музиканти в Sodom и с десетки заклети фенове на групата. Andy Brings (китарист в Sodom в периода 1991-95г., понастоящем в Powergod), например, бе запазил огромна колекция от кадри и записи от престоя си при нас. Накрая разполагах със стотици видеокасети и снимки, архивирах ги и ги изпратих в Берлин, където се намира студиото на Roax Films – фирмата, на която поверихме работата по DVD-то. Междувременно проведохме и интервюта с бивши членове на Sodom, които споделиха спомените си, а шефът на Roax Films Ronald Matthes и аз изкарахме безкрайни часове в студото, докато успеем да отсеем плявата и да сглобим тричасов материал, представящ по максимално добър начин историята на Sodom от 1982 до 1995г.

Като че ли сега е и моментът да цитирам част от думите си, които написах специално за книжката на DVD-изданието: '...Разполагахме с прекрасни кадри от концертите ни на фестивалите Rock Hard, With Full Force и Bang Your Head в Германия. Всички те бяха чудесни и достатъчно представителни, а и записаните парчета щяха да стигнат за цял пълнометражен концертен филм, но и трите фестивала бяха снимани през деня. Именно тогава съдбата ни предостави чудесната възможност да свирим в Югоизточна Европа. Признавам, че не бях съвсем сигурен какво да очаквам от концерта ни в София през февруари 2004г., но в крайна сметка се получи изключително шоу! Повярвайте ми, не го казвам, за да доставя удоволствие на българските фенове, но е факт, че именно този запис оформи основната част от съдържанието на DVD-то ни. Сега, след толкова много време, можете да се насладите на първото DVD в историята на Sodom. Надявам се да го гледате с такова удоволствие, с каквото ние самите сме изнасяли пред вас тези концерти, давали сме заснетите интервюта и сме изпили десетки бири!'

RR: Както сам спомена, Lords Of Depravity - Part 1 ще се появи съвсем скоро, в началото на декември. Първоначалната дата на издаване бе обявена още за миналата година. Какви бяха причините за многократното отлагане на раждането на това издание?

Имахме редица проблеми с някои хора... Например, искахме да включим телевизионни изяви на Sodom, но се оказа непосилно да издействаме разрешение и лицензионно споразумение с бюрократите, на които бе поверено излъчването им. Вярно, някои склониха да ни дадат зелена светлина, но повечето отказаха. Изобщо, бизнесът става все по-труден и неприятен... Понятие си нямате през колко бюрократични гадости трябваше да преминем, докато успеем да сглобим Lords Of Depravity.

RR: Поне с кадрите от концерта ви в София през 2004г. нямахте проблеми, тъй като записът на цялото шоу, заснето от екип на Стейн Студио, ви бе изпратен само месец след февруарската касапница в зала Христо Ботев. Все пак, Lords Of Depravity - Part 1 ще е с продължителност около 3 часа. Какво по-точно ще видим?

Основната част на DVD-то е концертен филм, съставен главно от кадри от миналогодишното ни шоу в София, включително и доста моменти, заснети в бекстейджа на залата преди и след изпълнението ни. Ще видите и парчета, записани на живо на летни фестивали в Германия в периода 2001-2004г., както и няколко т. нар. mixclips, в които дадена песен е представена с кадри от различни концерти, но и тук водещата роля е отредена на София. Звукът към тези mixclips също е от шоуто в България. Ето го и окончателното съдържание на DVD-то:

1. Among the Weirdcong (mixclip)
2. The Vice of Killing (Sofia)
3. Outbreak of Evil (Sofia)
4. Masquerade in Blood (Sofia)
5. ON TOUR WORLDWIDE
6. The Saw Is the Law (mixclip)
7. Remember the Fallen (With Full Force)
8. Die Stumme Ursel (With Full Force)
9. M-16 (Rock Hard Fest)
10. PROMOTION TOUR
11. Napalm in the Morning (mixclip)
12. Nuclear Winter (Sofia)
13. Tombstone (Sofia)
14. Sodomized (Sofia)
15. Eat Me! (Sofia)
16. SODOM WORLDWIDE
17. Code Red incl. Intro (Wacken)
18. Aber bitte mit Sahne (Wacken)
19. Der Wachturm (Wacken)
20. Agent Orange (Wacken)
21. FANS WORLDWIDE
22. Sodomy and Lust (Sofia)
23. Witching Metal (Sofia)
24. BACKSTAGE IN SOFIA
25. Ausgebombt (Sofia)
26. Ace of Spades (Sofia)
27. BACKSTAGE IN SOFIA
28. Stalinhagel (mixclip)

RR: И това ако не е смазващо велико! Нямаме търпение и... Я да станем максимално алчни – какво да очакваме в Lords of Depravity - Part 2? Още София?

Може би, хе-хе... Втората част на DVD-то ще представя историята на Sodom от 1995 до днес, както и кратко филмче под формата на road movie, в което ще видите всевъзможни случки от пътуванията ни по време на различни турнета.

RR: Да поговорим и за предстоящия студиен албум на Sodom. Наскоро спомена, че вече сте го записали и планирате издаването му за март 2006г...

Да, приключихме със записите за новия албум и се заемаме със смесването му в средата на ноември, но не ми се иска да издавам повече подробности. Мога само да ви уверя, че се очертава нещо убийствено! Ще се смажете от кеф, гарантирам ви!

RR: Не се и съмнявам. Накрая, има ли новини около веселяшкия ти страничен солов проект Onkel Tom?

Следващия уикенд (12 ноември) ще отскочим до Москва за концерт с Onkel Tom. Очаквам да е весело! Относно нов материал – в момента нямаме договор със звукозаписна копмания, но въпреки това възнамерявам да започнем да пишем песни още в началото на следващата година. Имаме адски много свежи идеи и съм сигурен, че ще успеем да подпишем със свястна фирма.

RR: Да завършим с паметния ви – поне за нас, българите – концерт в София през 2004г. Какви са най-ярките ти спомени от това шоу – и хубави, и лоши?

Спомените ми са само добри и не бих могъл да ги забравя никога, особено огромната ентусиазирана публика, която ни накара да се почувсвтваме така, все едно сме се пренесли обратно в 80-те години! София бе идеалното място за запис на материал за концертно DVD, тъй като би ми било гадно да разчитам единствено на кадри от фестивали като Wacken, където свирим пред 35 хиляди души, които обаче са там главно заради някой от хедлайнърите. Феновете в София бяха в залата само и единствено заради нас и впечатляващата подгряваща група (The Revenge Project), а това е факт, който придава и голяма автентичност на цялото DVD-издание, освен всичко останало. Надявам се някой ден да се върнем, а дотогава искам да ви уверия, че сме ви изключително благодарни – и за топлия прием, и за безрезервната ви подкрепа през всички тези години!
коментари [5] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: No love without sacrifice, no lige spring without decay.
AMORPHIS - Summer's End