Vendetta

След като издадоха размазващ дебютен албум, който може би е един от най-професионално реализираните издания в родната хардкор сцена, фронтменът на метълкор шайката от София отговори на няколко старателно подготвени въпроса около албума, групата и хардкора. Шута, известен с буйния си нрав, когато излезе на сцената, създава усещането, че въпреки близката до метъла музика, която Vendetta правят, те са хардкор група по убеждения.

RR: Поздравления за дългосвирещия ви дебют. Голямо чакане падна, но крайният резултат според моето мнение е размазващ. Какви са моментните ви очаквания малко след излизането на диска и какви са непосредствните планове на групата свързани с него?

Шута: Благодаря за поздравленията. Наистина според мен чакането си е струвало. Засега плановете ни са да продължим да правим нови песни и промотираме албума ни. Предстои ни и европейско турне, което ще е организирано от немския ни лейбъл, който ни издава за Европа. Засега се очаква турнето да е някъде от средата на месец май. Ще потвърдим окончателно на сайта ни къде точно ще имаме дати и кога.

RR: Интересен подход при избор на заглавието. Как точно ви хрумна да използвате латински?


Шута: Заглавието на албума ни в превод значи 'Приятели на Господ, врагове на целия свят'. Така са се наричали пиратите преди много векове. Преди да влязат в бой те са взимали последно причастие, готови да посрещнат чисти смъртта. Деляли са наравно плячката като капитанът е вземал наравно с последния гребец, грижили са се за пленниците и са ги освобождавали...

RR: Албумът оставя впечатлението за съзнателно търсен професионализъм във всяко отношение. Личи си, че доста време сте прекарали в студиото. Доколко важен за вас е перфекционизмът и къде стои той спрямо неподправената енергия. Смятате ли, че едното е за сметка на другото?


Шута: Всичко, което е свързано с групата ни се стараем да е на професионално ниво, винаги сме държали на това. Не сме прекарали кой знае колко време в студио. За да си добър в нещо трябва да даваш на 100% всичко от себе си. Неподправената енергия я има винаги при нас, просто така сме сработили нещата, че нищо да не е за сметка на друго нещо като в същото време се забавляваме с това, което правим и не го превръщаме в бреме. Ние просто правим музика - това е. И мисля, че се получава добре.

RR: Интрото на албума е откъс от архивна българска естрадна песен в прослава на София. Със същото интро ли ще се разпространява албума и навън?


Шута: Албумът започва със същото интро, песните са пак на български, само сме ги превели на английски на обложката, за да се знае за какво става дума.

RR: Би ли представил гостуващите с рапиране изпълнители в диска?


Шута: Гостуващият с рапиране в албума ни е само един - това е нашия добър приятел Ники Панчев, който винаги е бил с нас и ни е помагал супер много. Той участва с рапиране още в първия ни сплит заедно със Skinflick и Last Hope. Другите ни гости в албума са Пешо от Hidden, Явор от Breakaway и Rick Ta Life от 25 Ta Life, както и много приятели, които ни помагаха за хоровете.

RR: В бонус версията на 'Докато Умра' с цял куплет и партия на припева участва самият Rick Ta Life. Как се получи това сътрудничество и какви са преките ви впечатления от неговата личност?

Шута: Всичко стана много спонтанно. След като свирихме заедно с 25 Ta Life в София заедно с Last Hope, на другия ден със Сашо (Last Hope) се мотаехме с Rick и момчетата от групата му из София, говорихме си за това, че ни е харесал как сме свирили и като разбра, че точно по това време записваме (в същото време вече течаха записите за албума ни) предложи да изпее нещо за нас ако искаме и както виждате резултата е налице. Като впечатление от него ни остана това, че наистина знае какво прави и го прави наистина добре.

RR: Какво би било отношението ви към ваши фенове, които си свалят албума на mp3 вместо да си го закупят?

Шута: Не ни пука особено, който ни уважава и е в час с това, което правим ще си го купи. Който иска може да си го запише, някои хора може и наистина да нямат пари да си го купят. Важното е да разберат музиката и посланието ни.

RR: Някои от текстовете звучат доста близки до реалността. Любопитно ми е 'Срама Остава' и особено 'Пази Си Гърба' на реални случки ли са базирани?

Шута: Всичките текстове са писани от Дидо, който живее в Лас Вегас, но е неразделна част от нас. Обсъждали сме много пъти всичките ни текстове, но конкретно само той може да каже дали това са истински случки.

RR: Текстовете на песните се отличават с голяма доза директност и безкомпромисност. Такива ли са Vendetta и в реалния живот?


Шута: Когато се налага - да. Oтстояваме винаги това, в което вярваме.

RR: В благодарностите на диска е споменат и Дичо от D2. Забелязахме го и на тазгодишния X-Mas хардкор фестивал. С какво точно е помогнал той на групата и доколко е близък до хардкор сцената?

Шута: Дичо, както и момчетата от D2 са наши приятели от години, помагали са ни винаги с много работи като например сме ползвали многократно техен екуипмънт. Те са наши приятели и разбират това, което правим - това е най-важното.

RR: При толкова усилена концертна дейност от ваша страна ми е любопитно имало ли е лайв, на който сте гледали по-скоро като на задължение без да сте били изпълнени с непринудения ентусиазъм от живото изпълнение така характерен за хардкора? Как се чувстваш (или би се чувствал) в такава ситуация?


Шута: Всеки лайв ние даваме 100% от себе си, с това въпроса е приключен. Или си истински или не се занимаваш, поне аз така мисля.

RR: Името на групата в средите на италианската мафия означава кръвно отмъщение. Освен това в редиците на групата се наблюдава известна набожност, която също е характерна за италианските мафиотски босове. Доколко това е съзнателно граден имидж и как лично ти възприемаш набожността?


Шута: Ние не градим някакъв имидж, всеки е свободен да прави, да вярва или да изглежда, както си иска. Tова е право на всеки човек.

RR: Кой пише текстовете на песните и как подхождате при композирането на музиката?

Шута: Както вече казах, всички текстове ги пише Дидо. Всички вземаме участие в правенето на една песен, записваме я демо, пращаме я на Дидо в Щатите и така всички преценяваме какъв ще е крайния вариант.

RR: Какви са музикалните ти интереси? Знаем, че си записал вокали за дуум/дет метъл проект. Музиката, която слушаш ограничава ли се до хардкор?


Шута: Никога не съм се ограничавал в това какво да слушам с малки изключения, разбира се.

RR: Отношението ти към straight edge-а и какво мислиш за конфликтите между edge-ри и останалите фенове, които употребяват алкохол и наркотици?


Шута: Както вече казах, всеки е свободен да вярва в каквото иска. Имам много приятели с много различни убеждения, но винаги намираме общ език във взаимоотношенията ни, но някои хора изглежда имат проблем с това.

RR: Благодаря за интервюто. Искрено пожелавам на групата успех и занапред и Rawk On!

Шута: Благодаря и на теб за вниманието, проверявайте редовно сайта ни www.vendettasct.com, за да знаете кво става покрай нас!!!
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Нищо не живее дълго, само земята и планините.
Бялата Антилопа [шайен]