Mister Kite

Mister Kite е рок група от Малмьо, южна Швеция (Сканиа). Създадена преди няколко години, те вече имат издадени два албума (All In Time от 2002 и новия Box Of Fear - 2004)с първокласен модерен рок - съчетал в себе си модерните рок тендеции и програсарско усещане, проявяващо се главно в интелигентния начин, по който се поднася музиката в албумите.

RR: Здравей, Anton. Поздравление за новия албум, намираме го за много силен и интелигентен.

MK: За съжаление, Антон няма време да отговаря на въпросите и ме помоли да го направя аз. Може би и поради факта, че наскоро бях в България със семейството си. Умен е този Антон. Както и да е...името ми е Матс и съм барабанист в Mister Kite.

Благодаря са доброто ревю. И петимата от Нас сме на мнението, че това е един интелигентен албум. Има смисъл и история във всяка една от 10те песни.

RR: Първият Ви албум беше традиционен прогресив метъл, докато новият звучи по-електронно и модерно. Това ли е новият път на групата?

MK: Преди 5 години, ние звучахме като група от средата на 80те. С течение на времето, се развиваме и все още продължаваме да го правим. Вярваме, че правим най-доброто, което можем с всичките тези джиджавки, програми и другите устройства, за да придадем на музиката ни, характерния "Mister Kite" почерк. Все още, всичко което записваме в студиото, може да го изсвирим и на живо, все пак ние не сме студиен продукт, а енергична жива група.

RR: Кои са настоящите модерни рок групи, които харесвате?

МК: Ако въпросът ти е насочен към групите повлияли ни през годините, списъкът ще бъде безкраен. Съвременните групи, които са ни интересни са : Korn, Linkin Park, Rammstein, Nine Inch Nails, Dream Theater...

RR:В допълнение на предшния въпрос, мислите си че електронният звук ще има все по-голяма роля в метъл музиката?

МК: Има време и място за всичко. На мен ми харесва начина, по който Rammsterin, използват клавишните в контраст в бомбастични китарни рифове. Може би интересна комбинация би било, смес от Kraftwerk и Motorhead. Винаги ще има китарно-базинари групи като Iron Maiden, въпреки че Adrian Smith, добавя прекрасни моменти с клавишни тук и там.

RR: Обложката е много енигматична. Има ли някакво скрито послание в нея?

MK: Не, тя е визуална интерпретация на музиката през погледа на художника, той просто се е опитал да улови настроенията в музиката ни, слушайки и обсъждайки я с нас. Мисля, че в крайна сметка свърши прекрасна работа.

RR: В последните години Швеция се оформи като европейската столица на твърдия звук - не само на групи като In Flames и Soilwork, а и най-качествените прогресив банди идват оттам Pain Of Salvation, Evergrey... Какво ви е отношението към цялата тази вълна и в частност към отделните групи?

МК: Повечето от тях (ако не и всичките), са базирани около Гьотеборг на западния бряг на Швеция, също както и приятелите ни от Freak Kitchen и Hammerfall. Ние бяхме съпорт на Evergrey и мога да кажа, че те са едни много целеустремени хора, фокусирани върху музиката си и даващи всичко от себе си на публиката. Лично аз предпочитам Хеви метъл, който леко "намигва" в лицето ти, а и все пак нито ние сме Evergrey, нито те са Mister Kite. Pain Of Salvation са една от най-добрите групи, които съм чувал от много време насам. Когато някой ми напомни, че идваме от една и съща страна с тях, това ме кара да се чувствам горд и развълнуван.

RR: В първия албум на моменти гостува Mattias IA Eklundh от Freak Kitchen. Какъв човек е в действетелност?


MK: Матиас, също както Капман и Бьорн (другите двама от Freak Kitchen) са много приятни хора. Матиас е човек, с който можеш да говориш с часове и през цялото време нещата, които казва са интересни и забавни. Имайки предвид и това че той е един от най-добрите метъл китарист в света и скромността, с която се отнася към това, той е една велика личност.

RR: Кой е Evil Bob?

MK: Злият Боб е един от най-плашещите персонажи, за които всички сме чували и дори понякога срещали. Той ще направи всичко за пари, включително и да ограби старите си баба и дядо, да продаде децата си или дори да сключи сделка за убийството на пенсионирания си учител по математика, само и само да си спечели няколко лева. Той си има свой Бог, който да почита и този Бог се нарича Печелба!

RR: В България музикантите страдат от липса на средства и почти винаги издават албумите си на загуба. Възможно ли е човек в Швеция да се издържа само от музика?

MK: Също както България, Швеция е малка страниа. Разбира се, че някои хора се издържат само от музика, но повечето от нас все още работят нещо друго. Mister Kite се състои от двама учители, инженер, пощальон и един който продава недвижими имоти. Това е много "метъл" за мен! Главната причина, поради която успяваме да се задържим е безкрайна подкрепа от нашите съпруги, приятелки, деца и всичко останали близки хора. Без тях бихме били загубени.

RR: В биографията ти има доста интересни неща. Работил си като театрален инструктор и гробар. Дължи ли нещо музиката на Mr.Kiter на това?

MK: Знам, че този въпрос първоначално е бил за Антон. По принцип всичко, което се случва в живота на човек, му влияе по различни начини. Аз съм видял Хималаите, Колизеума в Рим, горящи кремирани трупове по бреговете на реката Ганг, мястото където беше убит Олоф Палме, Тадж Махал, Черно море и много други. Всички тези гледки много или малко са ме направили човека, който съм днес, също така са рефлектирали и върху приноса ми към музиката на групата. Сигурен съм, че и за останалите от Mister Kite е така.

RR: Rawknroll обещава да популяризира името Mr. Kite в България. Благодаря за интервюто. Rawk On!

MK: Blagodaria Bulgaria!

Благодаря за интереса Ви към Mister Kite.

Все още ми липсва Шопската салата и Загорката.

Мога да живея така вечно!
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Значи това била войната: тази касапница и необуздана жестокост, превърнала човешкото същество в най-долен звяр.
"Рамзес - Синът на светлината" - Кристиян Жак